GRADSKI OPERATIVNI PLAN

Za socijalnu podršku i zdravlje 171,4 milijuna kuna: OD IDUĆE GODINE PREVENTIVNI PROGRAM RANOG OTKRIVANJA RAKA PROSTATE

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
ilustracija

ilustracija


Osim novog programa, u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, od iduće godine u istarskim gradovima počinje raditi i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih

 

Gradsko vijeće na protekloj je sjednici usvojilo Operativni plan aktivnosti za socijalnu podršku i zdravlje Grada Pule za razdoblje od 2020. do 2021. godine, koji samo za iduću godinu iznosi 86,2 milijuna kuna, dok se u 2021. u tu svrhu planira izdvojiti nešto manje, 85,2 milijuna kuna, jer se još uvijek čeka početak izgradnje Medicinske škole.

Plan su na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj palači predstavile zamjenica gradonačelnika i predsjednica gradskog Tima za zdravlje Elena Puh Belci, dr. Danijela Lazarić Zec iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i Irena Peruško, pomoćnica gradske pročelnice za društvene djelatnosti.

Puh Belci je zahvalila svim članovima i suradnicima Tima za zdravlje koji su svojim stručnim znanjem, iskustvom i radom pridonijeli stvaranju ovog važnog strateškog dokumenta. Pozvala je zainteresirane udruge iz područja socijalne skrbi, zdravstva i veterinarstva, s kojima je jučer održan i radni sastanak u Palači, da prijave svoje projekte na natječaj otvoren do 16. siječnja.

- Tim za zdravlje odredio je prioritete temeljem kojih je izrađen ovaj plan. Smatram da je ovo jedini ispravan način da se raspolaže proračunskim novcem te pozivam sve zainteresirane udruge da se jave na poziv te da u partnerstvu s Gradom realiziramo ciljeve socijalne politike, zaključila je zamjenica gradonačelnika.

Četiri su prioritetna područja Plana, koja proizlaze iz Slike zdravlja, dokumenta nastalog 2014. godine: djeca i mladi, starije osobe i palijativna skrb, osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, a tu su i programi za građane.

Puh Belci kazala je da je Grad s Općom bolnicom ugovorio preventivne programe za koje Grad izdvaja sto tisuća kuna. Od iduće godine počinje se provoditi novi program prevencije raka prostate, namijenjen muškarcima starijima od 50 godina. U Istarskoj županiji, naime, godišnje od ovog raka oboli 76 osoba. To je treći najzastupljeniji karcinom u muškaraca, nakon raka pluća i debelog crijeva. Za razliku od preventivnog programa ranog otkrivanja raka dojke, kojem se odazove 60 posto žena, odaziv na program ranog otkrivanja raka debelog crijeva je poražavajuće mali - svega 30 posto, upozorila je dr. Lazarić Zec.

U suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo, od iduće godine u svim istarskim gradovima počinje raditi i Savjetovalište za spolno zdravlje mladih, za što jedinice lokalne samouprave izdvajaju 260 tisuća kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter