situacija je ozbiljna

VRLO ZABRINJAVAJUĆE Liječnici će moći proglasiti osobu pozitivnu na koronu bez testiranja!

| Autor: Glas Istre
Damir Krajac / CROPIX

Damir Krajac / CROPIX


- Smanjimo druženja, štitimo jedni druge, držimo distancu, nosimo maske, prozračujmo redovito, vodimo računa o higijeni... Nisu to velike žrtve, a time štitimo živote i radna mjesta. Imam povjerenja u odgovornost hrvatskih ljudi, pokažimo da smo snažni kad je najpotrebnije. Uime cijele Vlade uvjeren sam da Hrvatska to može - rekao je Plenković te još jednom naglasio da je važno da svi shvate da ulazimo u najtežu fazu borbe s pandemijom, piše Jutarnji list

No, da je situacija sve teža te da kapaciteti testiranja, s obzirom na to da postotak oboljelih u odnosu na testirane prelazi i 30 posto, postaju nedovoljni, da se iščitati iz izjava ministra zdravstva Vilija Beroša.

Naime, na sjednici Vlade govorio je o novostima za testiranja koja uključuju prioritetne skupine, ali i to da će liječnici obiteljske medicine osobe koje imaju simptome nalik infekciji covidom bez testiranja moći proglasiti covid pozitivnima.

- Trenutno, a u slučaju ograničenih kapaciteta, prednost za testiranje imaju osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni djelatnici, djelatnici socijalne skrbi te osobe u kolektivima u školama, vrtićima, socijalnoj skrbi - rekao je Beroš.

Osobe koje nisu prioritet za testiranje, dalje je pojasnio ministar, a u samoizolaciji su zbog bliskog kontakta te imaju simptome covida-19, treba liječnik primarne zdravstvene zaštite, epidemiolog ili školski liječnik, ako se radi o školskom djetetu, tretirati kao oboljelog, tj. uputiti ih u izolaciju 10 dana od početka simptoma, a njihove bliske kontakte u karantenu, odnosno samoizolaciju, piše Jutarnji list

- Riječ je o odluci koju smo donijeli na osnovi epidemiologa i njihovih kapaciteta. Trebamo čim više djelovati da se spriječi daljnje povećanje broja oboljelih - govori Beroš. S druge strane, i u Gradu Zagrebu povećanje broja oboljelih i činjenica da je svaki treći testirani pozitivan, dovela je do problema. Naime, nalazi koji govore je li netko pozitivan ili negativan sada će dolaziti unutar 48 sati, a ne 24 kako je bilo do sada.

Posebno zabrinjava i to da je izražena lokalna transmisija bolesti i veliki je dio pozitivnih s negativnom epidemiološkom anamnezom, što znači da ne znaju gdje su se zarazili.

- Problem je što te osobe, dok ne razviju simptome tijekom perioda inkubacije, mogu prenositi zarazu na članove obitelji - rekao je Beroš i ukazao, odnosno upozorio na skrivanje kontakata koje uvelike djeluje na širenje epidemije.

- Od ukupnog broja jučerašnjih novozaraženih 2776, čak 2099 nije iz samoizolacije - zaključuje Beroš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater