ZAGREB

Vrbovec: Otvoreni radovi na izgradnji i obnovi vodovodne mreže

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radove na izgradnji i obnovi vodovodne mreže na području Vrbovec otvorio je u ponedjeljak ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, naglasivši da je cjelokupan projekt vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije vrijedan 883 milijuna kuna jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj.

"Cjelokupni projekt vodoopskrbe istočnog dijela Zagrebačke županije vrijedan je 883 milijuna kuna i nije značajan samo za cijelu županiju, već je i jedan od najvećih projekata na razini cijele Hrvatske. Kada tome još pridodamo i stupanj iskorištenosti sredstava i velik broj novih priključaka, dolazimo do impresivnih brojki", rekao je izaslanik premijera i ministar pravosuđa.

Kako je priopćeno, prosječni gubitci u kompletnom sustavu smanjit će se sa 29,2 posto na 18.6 posto, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95 posto na 90,75 posto.

"Realizacijom ovog projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav udruživanjem postojećih podsustava, što znači međusobno povezivanje svih sustava u jedinstveni Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok", naglasio je ministar Bošnjaković.

Župan Stjepan Kožić naglasio je da je u Zagrebačkoj županiji ugovoreno gotovo tri milijarde kuna vrijednih radova.

„Danas, u 21. stoljeću postoje mjesta na pola sata od hrvatske metropole koja nemaju ni metra vodoopskrbne mreže. No, to će se sve uskoro promijeniti. Deset naših općina i 4 grada preuzela su udjele Županije u vodoopskrbi i odvodnji pa smo tako stvorili okvir za povlačenje sredstava iz Europske unije za velike projekte. Na području Zagrebačke županije ugovoreno je gotovo 3 milijarde kuna vrijednih radova te se na taj način ostvaruju nove mogućnosti za veliki broj novih poslova i stvaranje dodatne vrijednosti koja će utjecati na daljnji gospodarski razvoj“, rekao je Kožić.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten istaknuo je kako su radovi na izgradnji i rekonstrukciji vodovodne mreže sa pratećim objektima na vodoopskrbnom području Vrbovec vrijedni 227,4 milijuna kuna.

"Izvest ćemo rekonstrukciju više od 9.000 metara vodoopskrbne mreže te izgraditi više od 222.000 metara nove, a najveća korist za stanovnike ovog kraja je 4.600 novih priključaka. Uz postojećih 3.000 priključaka, ovo će biti veliki skok u odnosu na trenutno stanje te će, po završetku, Vrbovec imati vodoopskrbnu mrežu za 21. stoljeće", rekao je  Masten.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. potpisale su 2018. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za navedeni projekt kojim se rješava problematika vodoopskrbe funkcionalne cjeline istočnog dijela Zagrebačke županije. On obuhvaća gradove Dugo Selo, Vrbovec, Ivanić-Grad i Sv. Ivan Zelina te općine Brckovljani, Rugvica, Gradec, Rakovec, Preseka, Dubrava, Farkaševac, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.

 

Sredstva su većinskim dijelom osigurana iz Kohezijskog fonda te sredstava Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, Hrvatskih voda i proračuna Republike Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater