ZAGREB/BRUXELLES

EU ulaže u sustave javne vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska komisija odobrila je dva projekta u vrijednosti od 156,6 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za nadogradnju infrastrukture za vodoopskrbu i odvodnju u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Bruxellesa.

U aglomeraciji Kaštela-Trogir u Splitsko-dalmatinskoj županiji uloženo je 105,6 milijuna eura, a u aglomeraciji Zaprešić pored Zagreba 51 milijun eura. Oba bi projekta trebala biti provedena do 2023.

"Projekti koje Europska unija financira u Hrvatskoj pokazuju da kohezijska politika građanima itekako može olakšati svakodnevni život. U ovom slučaju omogućila im je pristup kvalitetnoj vodi za piće, pridonijela zaštiti mora i okoliša, ali i turizmu i lokalnom gospodarstvu", istaknuo je tim povodom povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella.

Zahvaljujući dogradnji i rekonstrukciji sustava javne vodoopskrbe gotovo svi stanovnici aglomeracije Kaštela-Trogir (njih 63.000) bit će priključeni na vodovodnu mrežu. Povećat će se i stopa priključenosti na sustav javne odvodnje, i to s 45 na 97 posto.

Osim toga, jedan je od ciljeva projekta smanjiti onečišćenje mora. Time će se poboljšati kvaliteta vode za kupanje u tom području, u kojem je turizam zaslužan za 3500 radnih mjesta. Izgradit će se ili rekonstruirati 350 km vodoopskrbne i kanalizacijske mreže, dogradit će se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Divuljama i izgraditi sličan uređaj na otoku Čiovu.

U Zaprešiću će se zahvaljujući ulaganjima EU-a u sustav javne vodoopskrbe smanjiti gubici u vodovodnoj mreži te će gotovo 7000 stanovnika imati bolju opskrbu vodom za piće. K tome će više od 19.000 stanovnika tog područja sada biti spojeno na sustav odvodnje jer će se izgraditi još 135 km kolektora.

Ulaganjima u okviru kohezijske politike od 2014. do 2020. u Hrvatskoj će dva milijuna ljudi imati pristup boljoj vodoopskrbi i pročišćavanju otpadnih voda, navodi Komisija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum