DOBRE VIJESTI

OPTIMIZAM NA STEROIDIMA: Vili Beroš kaže da je koronavirus oslabio i da je Brač dokaz. Alemka Markotić ističe da virusi funkcioniraju po sistemu početak - vrhunac - pad

| Autor: Glas Istre

Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da je od vrsnih kliničara dobio informaciju da im se čini da je koronavirus izgubio na snazi, piše danas Jutarnji list. No to još nije sto posto sigurno.

- Jedna od teorija među stručnjacima jest da virus slabi. Mi smo imali mikrožarište bolesti na Braču gdje je obolio veći broj ljudi, a nitko od njih nije razvio težu kliničku sliku. Je li to zbog slabljenja virusa ili je u pitanju bila sreća, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Virus je još nov i ne znamo znači li to da je epidemija pri kraju, čemu se svi nadamo. Neki, koji smatraju da virus slabi, u tome vide i naznaku da zbog toga neće biti ni novog vala. No, mislim da je zasad teško takvo što tvrditi sa sigurnošću, rekao je dr. Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti.

Ravnateljica klinike dr. Alemka Markotić pojašnjava kako svaka epidemija ima svoju početnu, uzlaznu i silaznu putanju.

- To nije ništa neobično i ne mora nužno značiti da je virus oslabio, ma što god to značilo. Virulencija je sposobnost mikroorganizama da izazovu bolest. Da bismo neupitno utvrdili da je došlo do slabljenja virusa, trebali bismo izolirati virus kod ljudi koji sada boluju i kod onih koji su bili bolesni u vrijeme vrhunca zaraze. Nakon toga bi se trebao napraviti cijeli niz virusoloških istraživanja kako bismo došli do nekog egzaktnog zaključka, kaže Markotić i dodaje kako smatra da se Covid-19 zasad ponaša prema već viđenoj matrici: početak, vrhunac, pad.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater