ČUDNA VARIJANTA OMIKRONA

PREVELIKA SMRTNOST: Ovog ljeta u Hrvatskoj preminulo šest puta više ljudi zaraženih koronavirusom nego lani

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Cropix)

Ilustracija (Cropix)


Od početka srpnja do jučer od koronavirusa ili uz njega preminulo je čak 438 osoba. Prošle godine u istom periodu takvih smrtnih slučajeva bilo je čak šest puta manje, odnosno 74, piše danas Jutarnji list.

Razlika u brojevima je velika: ovo je prvi put od pojave covida da postoji ljetni val, koji je izazvan vrlo zaraznom varijantom omikron BA.5.

- Teško je usporediti ljeto ove godine s prošla dva. Naime, lani je nakon završetka delta vala ovo bilo relativno mirno razdoblje, negdje do kraja turističke sezone, kada su brojke buknule u jesenskom valu. Godinu ranije smo u ljeto ušli praktički iz lockdowna, tako da je ovo prvi ljetni val - kaže imunolog Zlatko Trobonjača.

Pojašnjava da u prosjeku dnevno imamo nešto više od tisuću oboljelih, ali bi se taj broj mogao pomnožiti s pet ili deset na dnevnoj razini.

- Soj je jako zarazan, ali s druge strane u većini slučajeva nije toliko opasan. Naravno, valja uzeti u obzir da virus pronalazi slabe točke kod imunokompromitiranih i starijih osoba, stoga je, s obzirom na ovako visoke brojeve zaraženih, za očekivati da imamo veći broj preminulih dnevno - smatra Trobonjača.

No, neovisno o ljetnom valu, Hrvatska ima ozbiljan problem sa smrtnim ishodima te smo u toj kategoriji na osmom mjestu u svijetu. Primjerice, u prethodnom valu Australija je na milijun stanovnika imala 11 puta manje smrtnih slučajeva, napominje imunolog.

Jučer je ukupan broj preminulih od ili uz koronavirus bio 16.508, dok je godinu ranije na isti datum ta brojka bila 8283. Drugim riječima, u godinu dana preminulo je čak 8225 osoba, koliko ih je otprilike preminulo u prvih godinu i pol epidemije.

Da ovog ljeta i bolnice imaju više pacijenata jasno je iz službenih podataka. Jučer je u bolnicama bio 621 pacijent, od čega ih je 25 bilo na respiratoru. Lani, također na Veliku Gospu, bilo je hospitalizirano 198 pacijenata, od čega na respiratoru 21. Dakle, u bolnicama je bilo tri puta manje pacijenata nego jučer.

I broj aktivnih slučajeva bitno je veći - lani 1903, a jučer 8340.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum