BARBAN

Slučaj ustupanja javnog prostora za Trku na prstenac. SUD JE PRESUDIO DA NAČELNIK PAUS NIJE BIO U SUKOBU INTERESA I TAKO OPOVRGNUO ODLUKU POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Upravni sud u Rijeci je nepravomoćno poništio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu  interesa za načelnika Općine Barban Dalibora Pausa, presudivši da nije bio u sukobu interesa pri ustupanju javnog prostora za održavanje Trke na prstenac koja je višestoljetna tradicija.

To je u petak priopćenjem potvrđeno iz riječkog Upravnog suda, koji je presudu donio u srijedu, 1. srpnja. 

Prema odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 5. travnja 2019. Dalibor Paus je kao načelnik Općine Barban odobrio 2017. udruzi Društvo "Trka na prstenac", kojoj je Paus predsjednik, korištenje javne površine u Barbanu za održavanje 42. Trke na prstenac, uz mogućnost ustupanja trećim osobama. Time je, ocijenilo je Povjerenstvo, narušio vlastitu vjerodostojnost i nepristranost te povredio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Opravdano se može smatrati da je Društvo "Trka na prstenac" s načelnikom povezano interesno i u javnosti se može stvoriti vanjski dojam pristranosti i nevjerodostojnosti, ustvrdilo je Povjerenstvo.

U drugom dijelu postupka protiv Pausa je Povjerenstvo razmatralo odluku o dodjeli 45.000 kuna ovoj udruzi iz općinskog proračuna, prema odluci načelnika Pausa. On je, u očitovanju Povjerenstvu naveo da se potpora udrugama dodjeljuje temeljem odluke i procjene općinskog povjerenstva, a da on daje samo fomralnu potvrdu te odluke. Nadalje, naveo je da je u kolovozu 2018. zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome je li odobrenje novca udruzi na taj način sukob interesa, ali nije dobio odgovor. Povjerenstvo, priznajući da nije dostavilo traženi odgovor, stoga nije ocjenjivalo o tom dijelu prijave protiv Pausa.

Paus je u svom očitovanju naveo da je javne površine u Barbanu ustupaju Društvu punih 40 godina redovno za manifestaciju Trka na prstenac, s ciljem što učinkovitije organizacije.  

Presudom Upravnog suda u Rijeci od 1. srpnja 2020., koju je donio sudac Alen Rajko, poništena je odluka Povjerenstva uz ocjenu da Paus nije prekršio odredbe Zakona o sprečavanju sukoba interesa te se nije doveo u sukob interesa, priopćeno je danas iz tog suda.

Notorno je da je Trka na prstenac najvažnija redovita manifestacija koja se održava u općini Barban, da je riječ o obnovljenoj višestoljetnoj tradiciji i da se na podjednak način održava i financira u mnogo duljem razdoblju nego što je Paus općinski načelnik, stoji u obrazloženju presude.

Zbog toga zaključak Povjerenstva o odlučivanju o sukobu interesa po kojem bi ustupanje javne površine Društvu u javnosti moglo stvoriti vanjski dojam pristranosti i nevjerodostojnosti u obnašanju javne dužnosti, Upravni sud u Rijeci ocjenjuje pretjerano formalističkim, uz mehaničku primjenu kriterija razvijenih u predmetima drukčijih bitnih okolnosti, kao što su članstvo dužnosnika u striktno interesnim, ili primarno na privatne aktivnosti usmjerenim udrugama, navodi se u presudi.

"Štoviše, u maloj sredini poput općine Barban objektivno puno nepovoljniji dojam o obnašanju dužnosti općinskog načelnika mogao bi se steći u slučaju prekidanja dugogodišnjega ustaljenog načina općinskog podupiranja ove manifestacije", zaključuje se u presudi riječkog Upravnog suda.

Upravni sud je ovom presudom sam riješio stvar, bez vraćanja postupak Povjerenstvu na ponovni postupak, istaknuto je.

Na ovu presudu se stranke mogu žaliti Visokom upravnom sudu RH.

 U ovom sporu Upravni sud u Rijeci poništio je odluku Povjerenstva, ali ne zato što smatra da Povjerenstvo nema ovlast u ovakvim slučajevima, nego zbog pogrešne primjene ovlasti u odnosu na načelnika Pausa u konkretnom slučaju, stoji u priopćenju. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater