ZAGREB

Uhlir: Zakon o obnovi nije u javnoj raspravi zbog primjedbi Grada Zagreba

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir izjavio je u četvrtak da Zakon o obnovi Zagreba nije danas upućen u javnu raspravu zbog novih primjedbi koje je na nacrt zakona priložio Grad Zagreb.

"Zakon još nije krenuo u javnu raspravu. Zaprimili smo danas u prijepodnevnim satima dodatna mišljenja od Grada Zagreba, na koja se treba još posebno očitovati i s Gradom Zagrebom posebno razgovarati", kazao je Uhlir za N1 televiziju.

Premijer Andrej Plenković jučer je najavio je će nacrt zakona krenuti u javnu raspravu danas do podneva u dogovoru svih resora koji su sudjelovali u njegovoj izradi, kao i u dogovoru s Gradom Zagrebom i predstavnicima brojnih udruga i struka.

Komentirajući nove primjedbe, Uhlir je  ustvrdio je da "očito, to s Gradom Zagrebom ne ide jednostavno i lako", te da će još jednom trebati razgovarati. Najavio je kako će s predstavnicima Grada danas održati još jedan sastanak. 

Uhlir je pojasnio je da prigovori idu u nekoliko smjerova - jedni su krucijalna pitanja, drugi su više tehnička pitanja. 

Želi se otvoriti alternativni način prostornog planiranja u Zagrebu

"U nekim elementima se opet pokušava ono što se pokušavalo napraviti s GUP-om, da se iskoristi ovaj zakon pa da se prostorno planiranje u Zagrebu drugačije uredi. Ima nekoliko elemenata koje Grad u kontinuitetu pokušava urediti drugačije nego što je u našem sustavu", ustvrdio je. 

Kazao je da primjedbe idu u smislu "otvaranja alternativnog načina prostornog planiranja u Zagrebu", a da se, s druge strane jače optereti stanovnike Zagreba.

Grad je predložio da se, u slučaju da građani nisu u stanju sudjelovati u obnovi, njihove nekretnine opterete hipotekom, kaže Uhlir.

"Ne znam koliko bi bilo dobro rješenje hipotekarno opterećenje građana, ali danas ćemo se još jednom sastati s predstavnicima Grada i pokušati naći rješenje za sadašnju situaciju", poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum