ZAGREB

Zakon  o obnovi Zagreba na javnoj raspravi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zakon o obnovi Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije u petak je upućen na javnu raspravu koja će trajati do 14. lipnja, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

"Zakon o obnovi je kompleksan. Prema njemu će se Zagreb obnavljati narednih 10 ili 20 godina i dobro je da prođe proceduru javnog uvida, ali mi ne smijemo gubiti korak", kazao je ministar graditeljstva Predrag Štromar, navodi se u priopćenju.

Dodaje kako se paralelno s donošenjem zakona moraju poduzeti hitne aktivnosti, a to su popravci kojima bi se dijelu građana u kratkom roku omogućio povratak u domove kroz hitne sanacije i popravke dimnjaka i nabavku bojlera, adekvatan privremeni smještaj kroz sufinanciranje najma onima koji neće moći u svoj dom u kratkom roku te osiguravanje sredstava iz domaćih ih stranih izvora financiranja.

Iz ministarstva navode da je Vlada prošlog tjedna donijela odluku da se rebalansom proračuna osigura 141 milijun kuna za hitne sanacije i nabavku bojlera građanima pogođenim potresom. 

Odluka o sufinanciranju najma donesena je na sjednici Vlade u četvrtak, a Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s s drugim ministarstvima paralelno s izradom Zakona radilo je i na osiguravanju sredstava.

U priopćenju se navodi da slijedi potpisivanje ugovora o zajmu sa Svjetskom bankom, a ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura. 

"Projekt se ostvaruje u zajedničkoj suradnji Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva zdravstva i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a sastoji se od tri komponente: prva je oporavak i obnova nakon potresa, druga je odgovor na COVID-19 i pripremljenost u javnom zdravstvu  te na upravljanje projektom. Ukupna vrijednost predloženog zajma je 200 milijuna eura", navodi se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini