RIJEKA

U Rijeci otvoren Dom za osobe s demencijom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Rijeci je u utorak svečano otvoren Dom za osobe s demencijom Riječke nadbiskupije, a prvih pet korisnika primit će početkom prosinca.

U Domu za osobe s demencijom, pored župe sv. Ćirila i Metoda na Bulevaru oslobođenja, moći će boraviti 18 osoba u srednjem i terminalnom stadiju bolesti uz viši stupanj zdravstvene njege, a u dnevnom boravku 15 do 20 osoba u početnom stadiju bolesti.

Dom će imati savjetovalište i usluge senzorne terapije za korisnike, njihove skrbnike i druge potrebite osobe.

O korisnicima će skrbiti medicinske sestre, njegovateljice, fizioterapeut, socijalni radnik, radni terapeut i pomoćno osoblje, uz predviđenu suradnju vanjskih suradnika – liječnika primarne medicine, psihologa, psihijatra, fizijatra i neurologa.

"Čovjekova veličina ogleda u skrbi prema najpotrebitijima i najslabijima. Ova je ustanova dokaz nesebične ljubavi u kojoj će se pružati skrb na stručnoj i visokoj razini“, istaknula je ravnateljica Doma za osobe s demencijom Mirjam Janković.

Prije nekoliko godina, Riječka nadbiskupija pokrenula je uređenje zapuštene zgrade za potrebe tog doma, a riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je da su tako odgovorili na veliku potrebu za takvom ustanovom.

Govoreći o demenciji, rekao je da se tu bolest ne treba skrivati nego odgovoriti na nju, kao i na svaku drugu bolest.

Bolest je poziv nama da pomognemo oboljelima kako bi se sa svojim stanjem lakše nosili, rekao je Devčić.

Ministrica Bedeković: Život dostojan čovjeka ne smije biti privilegij bogatih

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je važnost domova koji nisu samo socijalne ustanove, nego i mjesta trajne posvećenosti i svakodnevnog, humanog angažmana stručnog osoblja.

"Život dostojan čovjeka ne smije biti privilegija bogatih, nego pravo svih građana, posebno starijih koji su kroz svoj vijek stvarali društvenu vrijednost i imaju pravo na skrb“, rekla je ministrica i izvijestila da će to ministarstvo financijski pomagati djelovanje Doma za osobe s demencijom u Rijeci.

Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović ocijenio je kako se stupanj razvoja društva može vrednovati prema brizi koju to društvo pokazuje prema svojim najranjivijim skupinama te dodao da Rijeka prednjači po brizi za najpotrebitije članove svoga društva.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina najavio je kako će županija pomoći u opremanju doma.

Dom za osobe s demencijom peta je ustanova socijalne skrbi koju vodi Riječka nadbiskupija i njen Caritas. Tu su još i hospicij "Marija Krucifiksa Kozulić", Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja "Sv. Ana", Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" i Kuća utočišta sestara milosrdnica – dnevni centar za beskućnike i ostale osobe na margini društva.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of