ZAGREB

U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma predstavljen putokaz za ranu dijagnozu 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U mjesecu borbe protiv multiplog mijeloma, raka krvi od kojeg u Hrvatskoj boluje oko tisuću osoba, a godišnje umre njih 200, predstavljen je putokaz za ranu dijagnozu te bolesti da bi se pomoglo obiteljskim liječnicima u postavljanju dijagnoze, istaknuto je u nedjelju u priopćenju. 

Udruga za podršku oboljelima MijelomCRO predstavila je RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma, nastao u suradnji s Hrvatskim društvom za hematologiju, Hrvatskom kooperativnom grupom za hematološke bolesti (KROHEM) te Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KoHOM). 

"Riječ je o svojevrsnim smjernicama za liječnike obiteljske medicine koje imaju za cilj pomoći u postavljanju rane dijagnoze, omogućujući identificiranje oboljelih kroz nekoliko ključnih koraka", ističu u priopćenju.

Iako konačnu dijagnozu postavlja hematolog provođenjem laboratorijskih pretraga, ispitivanjem koštane srži i dijagnostičkim snimanjima, napominju da važnu ulogu u prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć kod pojave prvih simtpoma.

"Podaci ukazuju kako dijagnoza već u ordinaciji obiteljske medicine, u odnosu na, primjerice, odjel hitne pomoći, pospješuje ishode liječenja u prvoj godini za čak 50 posto", ističe se u priopćenju. 

Unatoč tome što je neizlječiv, taj rijedak oblik raka krvi danas sve uspješnije liječi, ali su, napominju, nespecifični simptomi poput bolova u leđima, infekcija ili anemije često razlog dugotrajnom postavljanju dijagnoze i zakašnjelom početku liječenja.

Predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić kazala je, uz ostalo, da se zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom i činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli više od 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada nisu susreli s dijagnozom mijeloma.

Pravovremena dijagnoza bitno utječe na ishode liječenja i produljenje života, no sumnja na multipli mijelom često se pojavi tek nakon loma kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega, kad je bolest već uznapredovala. Nekima je pak bolest otkrivena posve slučajno.

„Nažalost, mnogi pacijenti prolaze dugi put i obave niz pretraga prije nego stignu do hematologa i konačne dijagnoze i to je potrebno mijenjati“, naglasila je, uz ostalo, voditeljica KROHEM-ove radne skupine za multipli mijelom Sandra Bašić Kinda. 

Zbog oslabljenog imunološkog sustava i sklonosti infekcijama, oboljeli od multiplog mijeloma jedna su od rizičnih skupina u uvjetima pandemije, a dopredsjednik Hrvatskog društva za hematologiju Toni Valković preporučio je cijepljenje oboljelih.

“Svakako preporučujem cijepljenje u konzultaciji s hematologom, zbog veće zaštite. Ipak, i nakon cijepljenja potrebno je pridržavati se posebnih mjera sprječavanja infekcija“, kazao je u priopćenju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter