sve više obolijevaju i mlađi

Za liječenje smrtonosne bolesti postoji pametni lijek, ali HZZO ga ne odobrava za sve faze liječenja

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Multipli mijelom (mijelom, plazmocitom) je rak koji se stvara u vrsti bijelih krvnih stanica, u plazma stanicama. Plazma stanice važan su dio imunološkog, obrambenog sustava – pomažu u borbi protiv infekcija tako što proizvode antitijela (imunoglobuline), piše Dnevnik Nove TV.

Oboljeli od multiplog mijeloma bore se s mnogo toga. Između ostalog, pametni lijek kod nas je odobren, ali za kasnije faze liječenja. Novooboljeli koji tek kreću s liječenjem ga ne mogu dobiti. Udruga oboljelih, ali i liječnici apeliraju da se hitno odobri i za tu prvu fazu liječenja.

"Konkretno zahtjevamo dozvolu da naši hematolozi koriste lijek Daratumumab za sve nove pacijente multiplog mijeloma, za novooboljele, zato što trenutno taj lijek se može koristiti samo kad se bolest kasnije vrati", kazala je Mira Armour, direktorica Udruge za podršku oboljelima od multiplog mijeloma.

Iako bolest najčešće pogađa stariju populaciju, sve više obolijevaju i mlađi. Kad je netko novooboljeli, kaže se da je u prvoj liniji liječenja.

Lijek je, kažu liječnici, u studijama kod novooboljelih dao dobre rezultate.

"Značajno se produžuje vrijeme do progresije i to nije malo. To vrijeme do progresije se produžuje za nekakvih 30 mjeseci što je zapravo ogroman broj, a isto tako i ukupno preživljenje", rekla je hematologinja Sandra Bašić Kinda.

Lijek je skup. Većina europskih zemalja ga je već odobrila i za prvu fazu liječenja, osim Hrvatske, Češke i Mađarske. Proces kod nas je pokrenut prije 18 mjeseci.

Žele odobrenje i da se taj lijek koristi u kombinaciji s još jednim pametnim lijekom. Hoće li se odobriti sve što traže, pitanje je na koje su iz Ministarstva zdravstva odgovorili kazavši da "procjenu opravdanosti izmjene i nadopune smjernica na temelju kojih je lijek na listi, razmatra stručno Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, a samu izmjenu donosi Upravno vijeće HZZO-a".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter