MALINSKA

U Malinskoj otvoren Interpretacijski centar maritimne baštine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Interpretacijski centar maritimne baštine "DUBoak", izgrađen u sklopu europskog projekta Arca Adriatica, otvoren je u petak u Malinskoj. 

Svrha tog projekta jest zaštita, promidžba i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine. 

U objektu, vrijednom oko 11,5 milijuna kuna, dočarana je bogata maritimna baština, kultura plovidbe, vještina brodogradnje i suživot otočana s morem i šumom. Na morskoj obali od sada će djelovati i Športsko-ribolovna udruga Lastavica te Jedriličarski klub Malinska.

Idejno rješenje i izvedbeni projekt izradio je tim arhitekata, interpretatora baštine, marketinških stručnjaka i stručnjaka na području multimedije.

Među njima su autor idejnog rješenja i izvedbenog projekta postava interijera Studio Putinja, autor logotipa i vizualnog identiteta Alphera i autor muzeološke koncepcije Faro11. Tvrtka Heredo osmislila je pristup interpretaciji baštine za kulturno-turističke svrhe, a Visualia je autor postava multimedije.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je prigodom otvorenja da vrijednost takvih centara nije samo očuvanje tradicije i kulture, nego i proširenje turističke ponude.

Naziv centra "DUBoak" podsjeća na neraskidivu vezu između mora i tradicijskih barki s obalne strane te hrasta duba sa šumske strane. Kako je rečeno, naziv izgovorom podsjeća na duboko more, a ujedno predstavlja i igru riječi, spoj lokalnog (dub) i engleskog (oak) naziva za hrast.

Centar je izgrađen u Malinskoj na rivi, na mjestu gdje su Dubašljani iz volovskih zaprega iskrcavali drva koja su se zatim ukrcavala u bracere i druge brodice za Rijeku i daleku Veneciju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater