ZAGREB

Tomašević poništio natječaj za zbrinjavanje glomaznog otpada, posao će raditi Čistoća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je u petak da je donio odluku o poništenju natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada u Zagrebu na koji su stigle dvije valjane ponude, Reoma grupe i tvrtke Ce-za-r, a posao će nakon nabave drobilice raditi gradsko poduzeće Čistoća.

Javna nabava za kupnju dvije drobilice preko EU fondova je u tijeku, ponude su raspisane 30. lipnja, a do njenog završetka, grad će iznajmiti drobilicu, kazao je Tomašević u petak na konferenciji za medije.

Trajno rješenje za zbrinjavanje glomaznog otpada predstavio je nakon što je u Zagrebu obustavljen odvoz dijela glomaznog otpada - tapeciranog namještaja, madraca. Istaknuo je da će se tim modelom, po procjeni Čistoće, godišnje uštedjeti 33 milijuna kuna na glomaznom otpadu.

Na pitanje kada će profunkcionirati odvoz otpada u Zagrebu, Tomašević je građane zamolio za strpljenje, istaknuvši da bi do kraja sljedećeg tjedna trebao biti završen najam drobilice, što je privremeno rješenje do trenutka dostave drobilica Čistoći.

Odvoz obustavljen zbog količinske iskorištenosti postojećih ugovora

Odvoz glomaznog otpada u Zagrebu je trenutno obustavljen jer je postojeći ugovor s oporabiteljima otpada - tvrtkama Ce-za-r i Reoma grupa - količinski iskorišten. 

“Iako okvirni sporazum vrijedi do siječnja sljedeće godine, količina otpada koja je ugovorena za oporabu je konzumirana. I to ranije nego što je bilo procijenjeno da će biti konzumirana, zbog velike količine glomaznog otpada, prvenstveno zbog obnove nakon potresa”, objasnio je Tomašević.

Dodao je da je novi natječaj za sljedeće dvije godine prošla gradska uprava raspisala još u prosincu prošle godine, ponude su bile otvorene u siječnju, no do kraja mandata ni stara uprava Zagrebačkog holdinga ni v.d. gradonačelnica nije donijela odluku - ni o prihvaćanju niti o odbijanju pristiglih ponuda. 

U isto vrijeme, upozorio je Tomašević, u dijelu natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada pristigle su dvije ponude, jedna Reoma grupe od 89 milijuna kuna za dvogodišnji period, odnosno cijena po toni glomaznog otpada bila je 1800 kuna, dok je ponude tvrtki Ce-za-r i Eko-flore,  iznosila 2500 kuna po toni, odnosno 125 milijuna kuna za dvogodišnji period.

“Do sada su Ce-za-r i Reoma grupa u nizu poslova s gradom bili poslovni partneri, a do sada su od Grada Zagreba glomazni otpad uzimali po cijeni od 1800 kuna po toni. Ovdje su, kak ti, dali različite ponude, jedna koja ostaje ista, a druga koja je znatno veća”, istaknuo je Tomašević dodavši da je pitanje koja bi bila konačna cijena, jer bi se po zakonima javne nabave te dvije tvrtke još trebale natjecati u jednom krugu natječaja s ponudom. 

Poručio je da je Grad Zagreb, od polovice lipnja radio na rješavanju problema - do sada su pripremili plato za razdvajanje glomaznog otpada i upogonili ga. Samim time što su od 1. srpnja radnici Čistoće razdvajali korisni otpad iz glomaznog otpada, uštedjelo se milijun kuna mjesečno.

Dodao je i da su radnici Čistoće isprobali drobilicu, da vide kako bi sve funkcioniralo. 

Na pitanje je li se boljim tajmiranjem uvođenja novog sustava, mogao izbjeći trenutni zastoj u odvozu glomaznog otpada, Tomašević je kazao da nije.

“Nismo mogli bolje tajmirati jer smo imali vrijeme koje smo imali nakon što smo dobili izbore. U tom smislu, dobro je da smo promijenili upravu Zagrebačkog holdinga ranije, a ne kasnije, jer smo tako mogli djelovati ranije”, istaknuo je Tomašević. 

Tomašević: Čistoća je godinama tražila kupnju drobilice kako bi posao mogla sama raditi

Gradonačelnik je upozorio i da je cijena od 1800 kuna, “najskuplja u Hrvatskoj”, a da primjerice, grad Samobor koji također surađuje s privatnim tvrtkama, ima cijenu od oko 700 kuna po toni, a grad Rijeka 1100 kuna po toni glomaznog otpada.

S druge strane, kazao je da je Čistoća godinama tražila nabavku vlastite drobilice. 

“Ne znam doista kako je moguće da nikome nije palo na pamet kupiti drobilicu. Mislim, očito je palo na pamet jer postoje dopisi Čistoće u kojima se upravo traži da se to napravi, međutim, iz godine u godinu to se ne bi našlo u planu javne nabave”, istaknuo je Tomašević. 

Na pitanje hoće li grad prihvatiti ponudu tvrtke Ce-za-r, koja se jučer ponudila besplatno odvoziti glomazni otpad do završetka natječaja, Tomašević je kazao da on formalno nije primio takvu ponudu, već je za nju saznao iz medija. Kazao je i da je besplatan odvoz otpada ponuđen u situaciji kada natječaj još nije bio poništen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini