GUBICI U SUSTAVU

Stiže još jedno poskupljenje: RAČUNI ZA VODU BIT ĆE ENORMNO VISOKI, SVE ZBOG OVE UREDBE

| Autor: Jagoda MARIĆ
Pixabay

Radi zaštite potrošača i postizanja socijalne priuštivosti cijene vode građanima, propisana je gornja granica povećanja cijene vode koja ne smije biti prijeđena, a ona iznosi tri kune po »kubičnom« metru u odnosu na polaznu godinu, a to je 2022. godina

- Građani Hrvatske već sada se mogu pripremiti za to da će im voda poskupjeti od početka 2023. godine. Dotad su još gotovo tri pune godine i cijena vode se ovisno o lokalnim vodovodima može promijeniti i nekoliko puta, ali tek rijetki će sretnici izbjeći i njezino povećanje od siječnja 2023. godine.

Tada naime na snagu stupa Uredba o naknadi za korištenje voda koju plaćaju svi javni isporučitelji i ona će se prvi put u Hrvatskoj plaćati na svu vodu koju zahvate, a ne samo onu koju isporuče. Ta uredba predviđa dva modela za obračun naknade za korištenje voda, jednu će, onu višu, plaćati isporučitelji koji imaju više od 25 posto gubitka zahvaćene vode, a onu povoljniju nižu plaćat će isporučitelji kojima do potrošača iscuri manje od 25 posto vode.

Prosječan gubitak vode u Hrvatskoj je oko 50 posto i čak se povećao u posljednjih deset godina, jer je 2009. iznosio oko 46 posto. Dakle, u prosjeku bi svi isporučitelji u sljedeće tri godine trebali prepoloviti gubitke vode ako ne žele plaćati veću naknadu, koju u končanici plaćaju građani. Još je teži zadatak pred onima koji gube i više od 70 posto zahvaćene vode.

Prihvatljivi gubici

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje je u raspravu i pustilo prijedlog uredbe, pojašnjavaju da je njezina svrha stimulirati smanjenje gubitaka u vodoopskrbnim sustavima, odnosno racionalno korištenje voda zahvaćenih na izvorištima vode za ljudsku potrošnju.

Visina naknada, napominju iz Ministarstva, ovisit će o tome koji će model obračuna izabrati javni isporučitelj vodnih usluga te prije svega o tome kako su vodoopskrbni sustavi održavani do sada i kako će biti održavani te jesu li gubici u sustavu svedeni na prihvatljivu razinu.

- Uvođenjem korekcijskih koeficijenata umanjit će se iznos naknade za korištenje voda onim javnim isporučiteljima vodnih usluga koji svoje gubitke svedu na prihvatljivu razinu, ispod 25 posto. Javni isporučitelj vodnih usluga može odabrati ili jedan ili drugi model obračuna.

Radi zaštite potrošača i postizanja socijalne priuštivosti cijene vode građanima, propisana je gornja granica povećanja cijene vode koja ne smije biti prijeđena, a ona iznosi tri kune po »kubičnom« metru u odnosu na polaznu godinu, a to je 2022. godina, pojasnili su iz Ministarstava.

- Uredba predstavlja šansu za smanjenje naknade za korištenje voda, a time i cijene vode za krajnje korisnike u odnosu na korisnike onih sustava koji se ne održavaju redovito i gdje se generiraju veliki gubici. Pritom, značajnu ulogu imaju jedinice lokalne samouprave, kao osnivači javnih isporučitelja vodnih usluga, čija odgovornost nije ništa manja nego samih isporučitelja, poručuju iz Ministarstva i zapravo pozivaju lokalne vlast da smanje gubitke vode svojih komunalnih poduzeća, a tako i račune građana.

Smanjivanje gubitaka

Trenutačno je prosječna cijena »kubika« vode u Hrvatskoj nešto veća od 15 kuna, što znači da će, ako ne dođe do promjene, ona moći porasti za 20 posto od 1. siječnja 2023. godine. No, to ne znači da lokalna vodovodna poduzeća u međuvremenu još neće podizati cijene pa će na kraju na tu cijenu koju dosegnu 2022. godine moći, zbog povećanja naknade, poskupjeti vodu za još tri kune po kubiku.

Osim ako vodovi na njihovom području ne smanje gubitak vode na manje od 25 posto. Dakle, građani u konačnici ovise o dobroj volji komunalaca, koji se ni dosad nisu pretjerano trudili smanjiti gubitke vode u sustavu.

Ministarstvo napominje da Hrvatske vode od 2018. godine provode Program sanacije gubitaka u okviru kojeg su u 2018. i 2019. godini sufinancirani projekti javnim isporučiteljima vodnih usluga za što je bilo osigurano po sto milijuna kuna u svakoj godini. Tako je i ove godine. U Hrvatskim vodama pitali smo koliko su dosad tog novca povukle lokalne tvrtke za vodoopskrbu kako bi smanjili gubitke vode.

Odgovorili su nam da je u 2018. godini realizirano 30,91 milijuna kuna, što je manje od trećine raspoloživog novca. Lokalne su se tvrtke popravile i godinu dana kasnije su povukle 69,52 milijuna kuna.

No, poražavajuće je da su lokalne tvrtke u dvije godine uzele manje od 50 posto novca za smanjivanje gubitaka koji su im na raspolaganje ponudile Hrvatske vode. Iz Voda poručuju da prosječan gubitak od 50 posto predstavlja veliki problem kako u financijskom tako i u tehničko-tehnološkom pogledu, te objašnjavaju da su uzroci za to brojni, a najznačajniji među njima su: starost sustava, loša tehnička opremljenost isporučitelja, neracionalno visoki tlakovi u mreži.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum