ZAGREB

SSMH: Održan okrugli stol “Još kultura ni propala”

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deveti Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) “Danas za sutra” otvoren je u ponedjeljak okruglim stolom pod nazivom “Još kultura ni propala”, čiji su sudionici istaknuli kako je važno čuvati svijet objektivnih vrijednosti - dobrotu, ljepotu i istinu.

Predsjednica SSMH Ivana Grahovac rekla je da je konferencija rezultat prepoznavanja nekoliko različitih važnih tema koje su obilježile 2021. godinu kao što su: prilagodba kulture suvremenim izazovima, uvođenje građanskog odgoja u hrvatskim školama, rasprava o zadržavanju kune i uvođenja eura kao novu valutu, utjecaja migracija na europski identitet, priopćio je SSMH.

Okrugli stol „Još kultura ni propala“ obilježila je rasprava o pitanjima: Dopuštamo li kulturi da propadne ukoliko se prilagodi modernim izazovima? Smije li umjetničko djelo biti politizirano? Zašto kulturni sadržaj ovisi o državnim financijama? Radi čega je kultura živa?

Sudionici su se složili kako je važno čuvati svijet objektivnih vrijednosti: dobrotu, ljepotu i istinu te je važno baviti se temama iz kulture i umjetnosti jer im je stalo domisliti što znači biti čovjekom i kako bismo svijet mogli učiniti boljim mjestom.

Istaknuta hrvatska dramaturginja, kazališna kritičarka i do umirovljenja profesorica na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu Sanja Nikčević naglasila je važnost postojanja umjetničkog kanona i govorila o vrijednosnoj problematici u kulturi i umjetnosti. Umjetnički kanon definirala je kao popis najvažnijih djela koji se uče u školi, a svoju važnost, između ostalog, ima zbog oblikovanja svijesti i javnog mijenja.

Nakon 1945. godine dolazi do promjene kanona kada je kvaliteta kanonskih djela sužena isključivo na tri pravca: modernizam,  ekspresionizam i realizam. Nakon Drugoga svjetskog rata u cijeloj je Europi pobijedio sekularistički svjetonazor koji je prognao sve vrijednosti i poruke dotad vladajućeg kršćanskog svjetonazora. Iz ateističke slike svijeta uspostavljena je nova hijerarhija vrijednosti koja priznaje samo oštru kritiku društvu zbog koje se, istaknula je je, ponekad osjećamo bolesno, rekla je prof. Nikčević..

Napominjući kako svako djelo ima svoju svjetonazorsku poruku, prof. Sanja Nikčević je rekla da je novi kanon samo sekularistički svjetonazor proglasio vrijednošću, a svi drugi svjetonazori su izbačeni iz kanona. Naročito su iz kanona izbačene poruke koje afirmiraju  smisao svijeta bez obzira na probleme u njemu, ili one poruke koje govore o duhovnoj dimenziji svijeta

Kustosica Sonja Švec Španjol je podijelila iskustvo rada kao nezavisne kustosice i rada na brojnim nacionalnim te međunarodnim projektima iz područja kulture. Upozorila da je prilikom izvedbe kulturnog sadržaja organizator ovisan o državnom financiranju te ta ovisnost negativno utječe na razvoj kulture i umjetnosti. Istaknula je da u Hrvatskoj ne postoji tržište umjetnina jer Hrvati ne kupuju umjetnine, a  prilikom kupovine umjetnina ne postoje porazne olakšice za razliku od primjera nekih zemalja u inozemstvu.

Daniel Miščin je govorio o odgovoru na pitanje zašto je umjetnost danas u krizi analizirajući dva umjetnička djela: "Sv. Jeronim u sobi“ talijanskog renesansnog slikara Antonella da Messina i "Filozof u razmišljanju“ nizozemskog slikara Rembrandta van Rijna, dok je književnik Luka Tripalo govorio o otuđenju kulture u kontekstu suvremenih izazova za mlade i nepovoljnim uvjetima stvaranja kulturnog sadržaja koji je pod većinskom financijskom kontrolom države, stoji , među ostalim, u priopćenju SSMH. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini