DUBROVNIK

Srđ je Grad za manju naknadu vijećnicima i strankama u dubrovačkom gradskom vijeću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stranka Srđ je Grad najavila je u utorak da će na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća podnijeti amandman na rebalans proračuna kako bi se smanjilo izdvajanje za rad političkih stranaka za 30 posto kao i da neće podržati donošenje Akcijskog plana provedbe projekta "Poštujmo Grad".

Gradski vijećnik SJG Đuro Capor smatra neprimjerenim da vijećnici i stranke u gradskom vijeću primaju naknade kao da kriza ne postoji, a gradski proračun je 200 milijuna kuna manji nego u predpandemijskoj 2019. godini.

"Kao što smo predlagali na početku mandata, naknade treba umanjiti za 30 posto, a taj novac raspodijeliti na potrebe u sportu, obrazovanju i kulturi. Riječ je o 230 tisuća kuna, što možda nije velik iznos, ali treba biti primjer. Javne potrebe u kulturi umanjene su za jednu osminu, a proračun Dubrovačkih ljetnih igara sveden na četvrtinu. Vijećnici ne bi smjeli biti nedirnuti krizom, već trebaju pokazati da nisu svete krave", rekao je Capor na konferenciji za novinare.

Gradska vijećnica stranke Srđ je Grad Petra Marčinko upozorila je kako projekt "Poštujmo Grad", koji je od 2017. godine do danas građane koštao oko 1,1 milijuna kuna, vladajući kroz Akcijski plan žele vezati s Planom upravljanja povijesnom jezgrom Dubrovnika, iako s njim nema nikakve veze.

"Plan upravljanja nosi sociodemografske postavke revitalizacije povijesne jezgre i bolje kvalitete života, dok je 'Poštujmo Grad' dokument koji Dubrovnik opet svodi na okvire turističke destinacije. Nijedna mjera iz predloženog Akcijskog plana provedbe projekta 'Poštujmo Grad' ne sadrži operacionalizaciju mjera Plana upravljanja", istaknula je Marčinko.

Predsjednik vijeća Gradskog kotara Grad iz stranke Srđ je Grad Marin Krstulović istaknuo je kako je projekt "Poštujmo Grad" i održivi turizam nemoguće provesti bez rješavanja problema građana na koje se ta održivost odnosi.

"Projekt 'Poštujmo Grad' dosad je imao samo marketinški uspjeh, jer smo uspjeli skinuti Dubrovnik s naslovnica portala koji su pisali negativno. Ali nismo riješili životne probleme građana, a koji smetaju i turistima. I ako ih se riješi pravim odlukama i planiranjem, onda će se ostvariti tražena održivost", izjavio je Krstulović i poručio kako je projekt "Poštujmo Grad" tek popis želja, ali bez odgovora na probleme.

"Koronakriza je zbog manje turista tek donijela privid održivosti, ali već dogodine pokazat će se da pravi odgovor nemamo", zaključio je Krstulović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater