VEĆ KRAJEM MJESECA

SPAŠAVANJE SEZONE: NACIONALNI STOŽER VRAĆA STROŽE MJERE?

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nepuna dva mjeseca nakon velikog popuštanja mjera, sve je izglednije da nas čekaju nove, strože mjere. Pripremaju se nove mjere koje bi trebale stupiti na snagu i prije nego što isteknu trenutačne mjere, a za koje je najavljeno da će trajati do 31. srpnja, doznaje Jutarnji.

Iako nije striktno rečeno na što bi se odnosilo pooštravanje, najvjerojatnije je riječ o okupljanjima koja se smatraju najrizičnijima za prijenos virusa. Nakon što je prije nekoliko dana cijela obala stavljena "u narančasto", što je svojevrsno upozorenje, Stožer je, čini se, odlučio krenuti u smjeru pooštravanja kako bi sezona trajala što dulje. Traži se najbolji mogući balans između epidemije i sezone.

Plan je da se pokušaju spriječiti velika žarišta, jer bi to gotovo automatizmom dovelo do stavljanja Hrvatske "u crveno" i samim time bismo postali epidemiološki nepoželjna destinacija. Dodatan problem stvara i novi delta soj koji je postao dominantan, a čija je karakteristika brzo širenje.

Iako su u Hrvatskoj brojke još stabilne, primjerice, u utorak je bilo oko tri posto pozitivnih u odnosu na testirane pa se smatra da je epidemija pod kontrolom, činjenica je da bilježimo porast zaraženih.

Dodatan strah predstavlja i potpuno otvaranje Velike Britanije, koja unatoč visokom postotku cijepljenih bilježi znatan porast oboljelih. Stoga se može očekivati da će s ukidanjem epidemioloških mjera porasti i taj broj.

Dio europskih zemalja već je pooštrio uvjete za prijelaz granice Britancima, a kako doznajemo, to će uskoro učiniti i Hrvatska. Konkretno, britanski turisti više neće moći prijeći granicu ako se nisu testirali, a za razliku od trenutačne prakse kad se testiraju samo oni koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid, uvest će se obaveza testiranja i za cijepljene, piše Jutarnji

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom