ZAGREB

SDP: Mladi zaslužuju pravednije društvo i uspjeh bez poznanstava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Iz splitskog SDP-a poručili su u utorak, uoči Međunarodnog dana mladih, da mladi u RH ne trebaju samo materijalnu potporu, već i onu nematerijalnu te zaslužuju pravednije društvo i spoznaju da se može uspjeti bez moćnih prijatelja i poznanstava.

SDP-ovci napominju da su Ujedinjeni narodi 12. kolovoza proglasili Međunarodnim danom mladih, a ove je godine naglasak stavljen na uključivanje mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini.

"Sramotna je činjenica da su mladi u Hrvatskoj već tri godine bez važnog nacionalnog dokumenta - Programa za mlade. On je temeljni dokument za provođenje politika za mlade kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini", priopćili su.

U nacrtu tog programa za razdoblje 2020-2025., upozoravaju, nije sudjelovao nijedan predstavnik s područja Dalmacije, a cijeli postupak izrade netransparentno je proveden.

"U nacrtu se ponavljaju dijelovi iz prethodnog programa, a dosta predviđenih mjera je neprovedivo i neusklađeno s potrebama mladih. Sve to dovodi u pitanje i kvalitetu konačnog dokumenta", navodi gradski vijećnik i član Predsjedništva splitskog SDP-a Joško Markić.

Ističe da su koronavirus i kriza uslijed toga pokazali izrazitu ranjivost mladih koji rade u tercijarnom sektoru, na ugovorima o djelu i na određeno vrijeme, pa im treba pomoći, materijalno i nematerijalno, treba im pravednije društvo i spoznaja da mogu uspjeti i bez moćnih prijatelja te poznanstava.

"Broj nezaposlenih brzo i nezaustavljivo raste. Tako na razini cijele RH, od 151.433 nezaposlenih osoba u srpnju, više od četvrtine čine mladi (u dobi do 29 godina). U Splitsko-dalmatinskoj županiji skoro je 25 posto više nezaposlenih mladih nego prošle godine. Za usporedbu, taj je broj veći od sume nezaposlenih u Gradu Zagrebu i Primorsko-goranskoj županiji, što dodatno ukazuje na loše stanje na našem području", kaže u priopćenju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini