ZAGREB

Radionica "Kreiranje baze podataka Potresni rizik Grada Zagreba"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


S ciljem utvrđivanja rizika od potresa u utorak je održana radionica „Kreiranje baze podataka Potresni rizik Grada Zagreba i proces prikupljanja atributa“, a riječ je o jedinom projektu u Republici Hrvatskoj koji obrađuje potresni rizik, a financira se iz EU fondova. 

Radi se o prvoj radionici u sklopu EU projekta „Multisenzorsko zračno snimanje RH za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa – Potresni rizik Grada Zagreba“.

Cilj projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“ je znanstveno utvrditi rizik za ljude i zgrade te ga kvantificirati, a centralni dio projekta jest stvaranje baze podataka o zgradama koji će omogućiti analize te posljedično donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese. Punjenje baze podataka izvršava se popisom zgrada s naglaskom na podacima o konstrukciji zgrade u cjelini, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u kriznim situacijama.

Vrijednost projekta iznosi 135.045.851 kuna od čega od 85 posto sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije. Udio Grada Zagreba u projektu iznosi 30.901.215 kuna, od čega EU sufinancira iznos od 26.266.033 kuna, a preostali dio od 4.635.182 kuna Grad Zagreb iz vlastitih sredstava. Nositelj projekta je Državna geodetska uprava, dok uz Grad Zagreb kao partner na Projektu sudjeluje i Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a Hrvatske vode sufinanciraju projekt.

Radionica je namijenjena predsjednicima vijeća gradskih četvrti s ciljem prezentacije projekta i uvođenja u problematiku procjene rizika od potresa. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater