KUJUNDŽIĆ

Provjerit ćemo svjedočanstva žena i SANKCIONIRATI SVE NEPRAVILNOSTI

(Hina)

(Hina)


Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u ponedjeljak da će u Ministarstvu zdravstva provjeriti svjedočanstava 400 žena o negativnim iskustvima iz hrvatskih bolnica, koja su mu uručile predstavnice udruge Roda, te da će sankcionirati sve nepravilnosti.

"Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana.

"U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba", kazao je Kujundžić.

Poziv trudnicama i drugim pacijentima da prijave sve nezakonite radnje

Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.

"Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju", rekao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.

"Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati", rekao je.

Novi sastanak za desetak dana

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split Deni Karelović opovrgnuo je izjavu Ninčević Lesandrić da su joj u KBC-u Split obavili kiretažu bez anestezije, ustvrdivši da se radilo o drugom zahvatu, vakuumskoj aspiraciji, te da se svakoj pacijentici u takvim slučajevima nudi opća ili lokalna anestezija.

Daniela Drandić iz udruge Roda izvijestila je da su dogovorili novi sastanak u Ministarstvu zdravstva za desetak dana. Na današnjem sastanku iznijeli su niz tema i Kujundžića upozorili na ilegalno naplaćivanje trudničkih pregleda.

"Ministar je rekao kako to nije prihvatljivo i da nešto treba poduzeti da se to spriječi", rekla je Drandić. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini