razmatraju tri do četiri lokacije

Trump potvrdio da se dogovora sastanak s Kim Jong Unom


Američki predsjednik Donald Trump u utorak je potvrdio da će se susret sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom dogoditi te da dužnosnici dogovaraju novi summit dvojice čelnika.

Obraćajući se novinarima u Ovalnom uredu nakon objave ostavke američke veleposlanice u UN-u Nikki Haley, Trump je kazao da je državni tajnik Mike Pompeo održao odličan sastanak s Kimom te da se za novi summit razmatraju tri do četiri lokacije.

Pompeo je u ponedjeljak imao samo riječi pohvale glede susreta s Kimom, kazavši da je postignut "znakoviti napredak" te da su dvije strane "vrlo blizu" dogovora o pojedinostima drugog summita.

Njihov prvi susret održan je 12.  lipnja u Singapuru. Bio je to sastanak bez presedana jednog američkog predsjednika i sjevernokorejskog čelnika.

Prema Pompeovim riječima, Kim je spreman međunarodnim inspektorima omogućiti posjet Punngye-riu, lokaciji za nuklearne pokuse i postrojenju za testiranje projektila Sohae čim se dogovori logistika.

Pompeov prošlotjedni put u Pjongjang, četvrti ove godine, uslijedio je nakon zastoja koji je nastupio jer je Sjeverna Koreja odbila američke zahtjeve za nepovratnim koracima u odustajanju od nuklearnog arsenala, uključujući cjelokupni popis oružja i pogona.

On je južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu u nedjelju rekao da je njegov zadnji put u Pjongjang bio "još jedan korak naprijed" prema denuklearizaciji no da ima još "mnogo koraka na tom putu".

U punoi optimističnijem tonu, sjevernokorejski državni mediji u ponedjeljak su objavili da je Kim pohvalio razgovore s Pompeom.

"Kim Jong Un izrazio je zadovoljstvo plodnim i divnim razgovorima s Mikeom Pompeom u kojemu su obostrano razumjela međusobna stajališta te razmijenila mišljenja", objavila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Rečeno je da su se dvije strane složile održati radne pregovore za drugi sjevernokorejsko-američki summit što je prije moguće. (H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini