RIJEKA

Prihvaćene inicijative Janafa, Dalmonta, Lošinjske providbe za izmjene Prostornog plana PGŽ

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Primorsko-goranska županijska Skupština u četvrtak je prihvatila prijedlog za izradu izmjena županijskog Prostornog plana kojima se omogućuju nove investicije u gospodarstvu, na inicijativu tvrtki Janaf, Dalmont, Lošinjske plovidbe-Holdinga i Općine Dobrinj na Krku.

 Prijedlog izrade izmjena županijskog Prostornog plana, Županijska skupština donijela je većinom glasova. Njome će se, kako je rečeno na sjednici, omogućiti nekoliko zahvata u prostoru u svrhu razvoja gospodarstva i novih investicija na području Primorsko-goranske županije.

 Prihvaćene su inicijative poduzeća Janaf, Dalmont, Lošinjske plovidbe - Holdinga i Općinskog vijeća Općine Dobrinj za izmjenu i dopunu županijskog Prostornog plana.

 Jedna od inicijativa je proširenje kapaciteta Janafova terminala u Omišlju, budući su postojeća skladišta već izgrađena do razine koju je dopušta postojeći Prostorni plan.

 Kako stoji u obrazloženju, zahvat koji Janaf planira provesti u okviru postojećeg terminala Omišalj obuhvaća dogradnju spremničkih prostora za sirovu naftu i naftne derivate, tako da se na građevnoj čestici terminala gradi šest novih spremnika za sirovu naftu, svaki kapaciteta 80.000 prostornih metara, zamjenjuju postojeći spremnici kapaciteta 40.000 s onima kapaciteta 80.000 prostornih metara, dograđuje spremnički prostor za naftne derivate sa 3 spremnika kapaciteta 15.000 prostornih metara te zamjenjuje jedan spremnik kapaciteta 5000 sa spremnikom kapaciteta 20.000 prostornih metara.

 Postojeći terminal Omišalj povezuje se s Rafinerijom nafte Urinj cjevovodom za transport naftnih derivata, a reverzibilni produktovod smjestit će se uz trasu postojećeg naftovoda od rafinerije u Urinju do terminala Omišalj.

 Prihvaćeno je i da se ide u izradu izmjena Prostornog plana, kojima bi se na području brodogradilišta u Kraljevici, gdje sada posluje koncesionar, tvrtka Dalmont, planirala brodogradilišna luka državnog značaja, što bi omogućilo daljnja investiranja u brodogradilište.

 Predviđa se i 'administrativna izmjena definicije položaja marine Privlaka' u Malom Lošinju, koja će biti uvrštena u plan s više lučkih bazena, umjesto ranije određena dva bazena, kako bi se izbjegli skupi infrastrukturni radovi. Također predviđa se izmjena lokacije za gradnju lječilišno-turističkog kompleksa Blato-Meline u Dobrinju na otoku Krku, jer za postojeću lokaciju nije bilo interesa ulagača.

 Na sjednici Županijske skupštine prihvaćena je i odluka o nastavku razvojnog projekta Lječilišnog centra Veli Lošinj s prijedlogom financiranja treće faze, koja obuhvaća rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju smještajnog objekta i kuhinje. Vrijednost radova je 22 milijuna kuna, a rok izvođenja radova je 18 mjeseci.

 Predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, rad Županijske skupštine u 2019. ocijenio ocjenom - četiri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of