MEDULIN

Dvodnevna konferencija o greenfield investicijama: Hrvatska sve lošije kotira na svjetskoj mapi zemalja poželjnih za investiranje

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Greenfield investicije, odnosno izravno strano ulaganje u nove poslovne kapacitete u stranoj zemlji, najpoželjnija su vrsta ulaganja, ali i najzahtjevniji oblik investiranja. Mogu li i kako jedinice lokalne samouprave biti ključ i poželjan partner u planiranju i realizaciji takvih ulaganja, glavna je tema ovogodišnje treće po redu poslovne konferencije "Greenfield investicije" koju organizira poslovni tjednik Lider u Medulinu.

Brojni gradonačelnici i načelnici hrvatskih gradova i općina, ekonomski stručnjaci i predstavnici hrvatskih ministarstava sastali su se danas u Arenaturistovom hotelu Park Plaza Belvedere kako bi, tijekom sljedeća dva dana raspravljali o strateškim izazovima za greenfield ulaganja u Hrvatskoj, pokazali niz dobrih i loših primjera iz prakse, pokušali ocijeniti aktualnu ulagačku klimu u Hrvatskoj, a na koncu i sastaviti određene zaključke, odnosno preporuke kako poboljšati trenutnu situaciju i potaknuti više ovakvih investicija.

Najpoželjnije investicije

- Više puta sam istaknuo u svojim govorima da Hrvatska mora drastično preokrenuti svoj način razmišljanja o budućnosti, a to je moguće samo ako se ostvari konkretno partnerstvo privatnog i državnog sektora. Isto sam tako više puta naglasio da se hrvatsko gospodarstvo ne može bazirati samo na uslugama, već i na industriji, o čijoj situaciji moramo vrlo ozbiljno početi razmišljati, rekao je u uvodnoj riječi profesor Darko Tipurić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Izaslanik istarskog župana Valerio Drandić konstatirao je da se Hrvatska lani našla na preniskom, 68. mjestu liste najpoželjnijih mjesta za strana ulaganja, ali i da vrlo loše kotiramo na svjetskim listama zbog zakonodavstva. Sve je to, rekao je Drandić, u kontradikciji s činjenicom da imamo sve druge predispozicije da budemo veliko ulagalište za Greenfield investicije. Zvonimir Novak, izaslanik predsjednika Vlade i pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekao je u svom pozdravnom govoru da je ovo zapravo konferencija o partnerstvu lokalnih zajednica, privatnih ulagača i države.

- Trenutno je u Hrvatskoj više od tisuću investicijskih projekata, vrijednih čak 38 milijardi kuna, koji mogu omogućiti 20.000 novih radnih mjesta. Više od petine tih investicijskih projekata dolazi od naših velikih kompanija, a ostalo od mikro i srednjih subjekata. Najveći broj investicija bilježimo u Zagrebačkoj županiji, ali vidimo pozitivne pomake i u Dubrovačko-neretvanskoj i u Istarskoj županiji. Naravno, najviše se ulaže u turizam, zatim metaloprerađivački sektor, a slijede drvoprerađivački i ICT sektor, rekao je Novak.

Dodao je da su najpoželjnije investicije one koje će nam donijeti nove, učinkovite tehnologije proizvodnje s nižim troškovima, a većim brojem proizvoda ili inovacija. Novak je govorio i o poduzetničkim zonama kojih je trenutno u Hrvatskoj čak 450, mada neke od njih nikada nisu niti zaživjele, dok druge vrlo uspješno posluju i, dapače, šire se. Prema obavljenim analizama, istaknuo je Novak, očito je nekima bio cilj u svojim planovima formirati poduzetničke zone samo da bi se došlo do državnog zemljišta, a vide se i velike razlike u zonama koje su pod ingerencijom različitih lokalnih samouprava.

- Zašto neke zone funkcioniraju i traže dodatne parcele, a neke nemaju niti jedan pogon? Trgnimo se i pomozimo tim poduzetnicima kako god možemo, na sveopće zadovoljstvo, poručio je Novak.

Drugi čimbenici

Načelnik Općine Medulin Goran Buić podsjetio je da su na prvoj konferenciji sudionici pobrojali probleme i sastavili svojevrsne "Medulinske preporuke", nakon druge konferencije Greenfield investicije hrvatskoj su Vladi predložili niz konkretnih izmjena zakona kako bi olakšali i potaknuli investicije, a ove će godine predstaviti uspješne primjere ostvarenih investicija, posebice iz jedinica lokalne samouprave, te ponovo sastaviti određene zaključke kako bi svojim primjerima pomogli drugima, s naglaskom na primjere komunalnih poduzeća koji su se u investicijama oslonili na sredstva iz EU fondova.

- Mi nismo na mapi inozemnih ulagača koji su nam neophodni za jačanje gospodarstva i pozicioniranje na svjetskom tržištu. U Hrvatskoj kao da su sve karte bačene na poticaje za ulaganje i investicije, a oni su tek na desetom mjestu po privlačnosti za investitore. Oni traže druge čimbenike, prvenstveno kvalitetnu i educiranu radnu snagu, bolje poslovno okruženje, a tu još kaskamo, tako da i prve Medulinske preporuke još uvijek vrijede. Država bi trebala od svake jedinice lokalne samouprave zahtijevati barem minimum što bi trebala napraviti na tom polju, poručio je Marko Jurčić, izaslanik predsjednice RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of