ZAGREB

Predstavljena knjiga T. Breya ‘’Kvalitetno novinarstvo u JI Europi - Hrvatska’’

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Knjiga ‘’Kvalitetno novinarstvo u jugoistočnoj Europi - Hrvatska’’ renomiranog njemačkog novinara Thomasa Breya predstavljena je u petak u Zagrebu, a riječ je o udžbeniku namijenjenom mladim novinarima, studentima novinarstva te svima zainteresiranima za medije.

Dvojezična hrvatsko-njemačka knjiga u izdanju Zaklade Friedrich Naumann za slobodu – Zapadni Balkan ustrojena je kao zbirka tekstova i radna bilježnica za novinare, istaknuo je Michael Roick u ime izdavača predstavljajući knjigu u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih nastavnika.

Dodao je i kako se "u knjizi čitatelju ne nude prosvjetiteljski vrhunci u umijeću izvještavanja". Ne daje se, primjerice, poduka o istraživačkom novinarstvu nego se trezveno i bez puno okolišanja prenose temelji novinskih standarda, postupaka potkrijepljenih teorijom i praktičnim primjerima, dodao je.

Pritom autor jasno ističe da novinarstvo nije ni filozofija, ni znanost, ni umjetnost nego zanat koji savjesno treba izučiti i obavljati.

"Novinari u klasičnim medijima, kao i na novim digitalnim portalima, natječu se s raznim izvorima informacija na kanalima društvenih mreža. Tu je velika masa korisnika u jednom pogledu superiornija od novinara – milijuni korisnika izvještavaju praktički u stvarnom vremenu. Ali što razlikuje ove novinare od 'hobi novinara' i 'građanskih reportera' na internetu? Profesionalni novinari ne izvještavaju samo o tome što se dogodilo, istražuju je li informacija točna i potpuna", rekao je Brey na predstavljanju.

Zaključio je i kako novinari uređuju ono što se događa, korisnicima pružaju pozadinske informacije, odnosno pružaju orijentaciju daleko izvan stvarnog događaja

‘"Novinari moraju braniti svoje najveće bogatstvo i iznova ga dokazivati – svoju vjerodostojnost, svoje povjerenje. Velika je razlika između informacija na internetu i provjerenih činjenica iz profesionalnih novinarskih izvora. To je dodana vrijednost koju ljudi koriste kada dobivaju informacije iz poznatih i pouzdanih izvora informacija", kazao je Brey.

Thomas Brey studirao je istočnoeuropsku povijest i komunikacije u Bohumu, Mainzu i Münsteru, a 1979. doktorirao je na Sveučilištu Bohum s radom o jugoslavenskom samoupravnom socijalizmu i njegovoj recepciji u Njemačkoj.

Od 1980. bio je urednik njemačke novinske agencije dpa u Essenu i Hamburgu, a od 1983. dopisnik dpa za balkanske zemlje sa sjedištem u Beogradu.

Od 1993. bio je dopisnik u dpa-uredu u Beču, a potom i direktor ureda s pregledom zbivanja na Balkanu. Rukovoditelj regionalnog ureda za sve urede dpa u jugoistočnoj Europi bio je od 2012 do umirovljenja krajem 2018. Od 2012. Brey je i predavač na njemačkim sveučilištima u predmetu političke znanosti i u području novinarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum