SLUNJ

Plenković: Ovo je "velika godina isporuka", Šengena, Eurozone i Pelješkog mosta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Premijer Andrej Plenković je u utorak u Slunju na sastanku Vlade sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina rekao da je razdoblje "preklapajućih kriza" ujedno i “velika godina isporuka”, jer slijedi ulazak u šengenski prostor, eurozonu i otvaranje Pelješkog mosta.

Izgradnju Mosta Pelješac nazvao je strateško-suverenističkim postignućem, a za pristupanje eurozoni s posljedičnim rastom kreditnog rejtinga rekao da Hrvatsku čini snažnijom i čvršćom za globalne izazove.

“Od 15. ovog mjeseca imat ćemo najbolji kreditni, investicijski rejting ikada i to pokazuje da je smjer politike kojim idemo dobar, jer radimo dobro, sustavno, donosimo brojne zakone, sve na korist naših građana i gospodarstva”, rekao je Plenković.

 Govoreći o LNG terminalu rekao je da Plinacro može njegov kapacitet udvostručiti, a što je razvojna prilika za Hrvatsku, koja može u ovoj energetskoj krizi omogućiti opskrbu energentima zemaljama srednje i jugiostočne Europe.

“Hrvatska postaje zemlja rješenja, a ne problema”, rekao je premijer Plenković koji u Slunju predsjeda sastankom.

Na dnevnom su redu tri teme. Ministrica Nataša Tramišak predstavila je višegodišnji financijski okvir (2021-2027), ministar Davor Filipović mjere za ublažavanje energetske krize, a o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu govorila je ministrica Marija Vučković.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin i grafonačelnica Slunja Mirjana Puškarić u svojim su govorima naglasili potrebu demografske obnove slunjskog kraja, jer Grad Slunj te općine Cetingrad, Rakovica i Samorsko zajedno imaju 18.000 stanovnika, 20 posto manje nego 2011. godine.

Sastanak održan u Donjem Nikšiću 12. je od prvoga održanog u tom formatu u prosincu 2016. godine u Zagrebu i to “radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama”, odnosno radi “prakse redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja”.

Uoči sastanka premijer Plenković je predsjednik Vlade Andrej Plenković je u Slunju posjetio tvrtku VJ-eko u Donjem Taborištu, tvrtke kćeri Dok-inga, specijalizirane za proizvodnju strojeva za razminiranje i za rudnike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum