ZAGREB

Pirnat Dragičević: Omogućimo djeci radosne i sigurne ljetne praznike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozvala je da se djeci omoguće radosni i sigurni ljetni praznici, poručivši roditeljima da s njima provedu što više vremena, a nadležnim službama da obrate pažnju na rizike kojima bi djeca mogla biti izložena. 

“Ljetni praznici djeci donose mnogo radosti i slobodnog vremena, te mogućnosti za druženje s prijateljima, roditeljima i rodbinom, ali i brojne izazove i situacije koje bi ih mogle ugroziti. Zato svi imamo obvezu i odgovornost osigurati im odgovarajuće prostore i sadržaje za aktivnu igru, te zaštitu od mogućih ugroza”, poručila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević povodom završetka nastave. 

Pozvala je roditelje da tijekom godišnjeg odmora što više vremena provode s djecom, ali i da vode računa o njihovoj sigurnosti. Posebno je apelirala na nadležne službe da obrate pažnju na pojačane rizike kojima bi djeca mogla biti izložena tijekom praznika. 

Smatra važnim da se tijekom ljeta organiziraju raznovrsne aktivnosti za djecu, kako bi praznike proveli u poticajnom okruženju.  

Upozorila je i na nužnost sigurnosti dječjih igrališta, a jedinice lokalne samouprave, podsjetila na njihovu obvezu održavanja i redovitih nadzora uređenosti igrališta i ispravnosti postavljenih sprava. Vlasnike dječjih igraonica i organizatore aktivnosti u igraonicama upozorila je da su dužni omogućiti najviši stupanj sigurnosti djece tijekom boravka u igraonici.

Posebice je upozorila na zaštitu djece od ekstremnih vrućina prilikom kupanja i boravka na suncu. 

“Pozivam roditelje da budu primjer djeci i uvijek nose sa sobom vodu za piće, da štite glavu i tijelo od sunca i upotrebljavaju zaštitne kreme”, istaknula je. 

Pravobraniteljica je ustvrdila i da su ljeti djeca izložena povećanom riziku od stradanja u vodi te navela da je utapanje je, nakon prometnih nesreća, vodeći uzrok smrti djece do 15 godina u svijetu, a najugroženija su djeca u dobi do četiri godine.

Roditeljima koji u blizini doma imaju neosigurane vodene površine, bunare, lokve ili ribnjake poručila je da moraju posebno paziti kuda se dijete kreće kako ne bi upalo u vodu. 

Među ostalim, pozvala je i na zaštitu prava maloljetnika koji se tijekom ljeta često zapošljavaju u ugostiteljskoj djelatnosti i trgovini. Istaknuvši da su ljeti učestali nedopušteni noćni izlasci djece mlađe od 16 godina, podsjetila je roditelje da dopuštanja izlazaka između 23 i 5 sati ujutro, predstavlja zanemarivanje djeteta. Podsjetila je i na zabranu prodaje alkohola mlađima od 18 godina. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini