ZAGREB

U Maloj kući dječjih prava predstavljeni radovi s projekta "Osloni se na dječja prava!"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predstavila je u petak radove učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, nastale u projektu "Osloni se na dječja prava!" povodom 30. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

"Cilj je bio da upoznaju dječja prava te da istraže različite načine vizualnog oblikovanja efektnih poruka o pravima djeteta", izjavila je u Maloj kući dječjih prava Pirnat Dragičević, istaknuvši da je projekt uključio većinu učenika ŠPUD-a te iznjedrio više od 200 umjetničkih radova.

Uz likovne radove nastale različitim tehnikama i katalog, iz projekta je proizašao kalendar "Osloni se na dječja prava 2020." u kojemu su učenici pojedina dječja prava prezentirali kombiniranjem crteža i vlastitih slika iz djetinjstva.

Većina radova učenika šalje afirmativne poruke, jer su učenici imali na umu cilj konvencije - afirmaciju i zaštitu prava djeteta, objašnjeno je na konferenciji za medije, na kojoj su sudjelovali i učenici, autori crteža, njihovi mentori te ravnateljica škole Kristina Kopf.

"Ta je škola u 2019. godini, u suradnji s pravobraniteljicom, uvrstila dječja prava kao središnju temu školskog kurikuluma. Crteže i ilustracije učenika, skulpture i druge radove izložili smo u hodnicima, učionicama i galeriji škole", istaknula je Kopf.

Crtež Pravka, autora Nikole Pavoševića koji prikazuje viteza s jastukom i mačem postao je zaštitni znak projekta, a radovi su, osim u Osijeku, izloženi do kraja ove godine u Maloj kući dječjih prava.

Pirnat-Dragičević: Učenje o dječjim pravima treba biti dio redovnog obrazovanja djece

Pravobraniteljica za djecu upozorila je da u radu s učenicima često dolazi do informacija da djeca nemaju dovoljno znanja i informacija o pravima djeteta.

"Učenje o dječjim pravima trebalo bi biti sastavni dio redovnog obrazovanja djece", ustvrdila je Pirnat Dragičević.

Dok takva edukacija ne uđe u škole, pravobraniteljica je pozvala obrazovne institucije i zainteresirane na uključivanje u edukacije o dječjim pravima koje provodi Ured pravobraniteljice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater