OSIJEK

Osijek: Osposobljavanje lokalnih čelnika za poslove civilne zaštite

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici lokalnih vlasti s područja triju županija u utorak su se u Osijeku osposobljavali za poslove civilne zaštite, a ravnatelj Ravnateljstva Civilne zaštite Damir Trut rekao je da je osposobljavanje iznimno važno radi kvalitetnog upravljanja u slučaju izvanrednih događaja.  

Izobrazbu, koja je počela u utorak u Osijeku, provode službenici Ravnateljstva Civilne zaštite radi osposobljavanja novoimenovanih čelnika jedinica lokalne i područne samouprave i članova stožera civilne zaštite triju slavonskih županija - Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske za učinkovito upravljanje kriznim situacijama na razini njihovih samouprava.

Prema Zakonu o sustavu Civilne zaštite, općinski načelnici, gradonačelnici i župani dužni su se osposobiti za poslove civilne zaštite u roku od šest mjeseci od preuzimanja dužnosti. 

Trut je polaznicima poručio da jedinice lokalne i regionalne samouprave imaju važnu ulogu u sustavu civilne zaštite jer su odgovorne za njezinu uspostavu i rad na svojem području. 

Ravnateljstvo pak osposobljavanju pridaje posebnu važnost te ga provodi uvažavajući sve potrebne propise i metodološke standarde na području civilne zaštite, kao i iskustva iz događaja koji su ugrožavali ljude i materijalna dobra, rekao je Trut.

Dodao je kako je svrha takvih edukacija kroz predavanja stručnjaka dovesti sustav na višu razinu, osposobiti novoizabrane čelnike lokalne i regionalne samouprave na razinu poznavanja sustava i aktivnosti u kriznim situacijama.

Do sada su provedena osposobljavanja u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Čakovcu, Zadru, Krapini, Pazinu i Rijeci, a do kraja godine provest će se još u Požegi.

Trut je istaknuo je kako je još preostala edukacija u Požegi, nakon koje će 173 čelnika lokalne samouprave biti osposobljeni za te aktivnosti. Najavio je da nakon toga slijedi osposobljavanje novih djelatnika stožera civilne zaštite jedinica lokalne samouprave.

Na pitanje novinara u kojoj je fazi izrada novog zakona o sustavu civilne zaštite i što bi on novo trebao donijeti, Trut je odgovorio kako novi zakon donosi "nove elemente u organizaciji upravljanja rizicima, što je temelj bolje i kvalitetnije pripreme prostora i sustava za odgovor na određeni rizik, odnosno na smanjenje utjecaja određenih rizika".

S obzirom na to da smo u pandemiji, očekujemo da bismo polovicom sljedeće godine mogli donijeti i novi zakon, zaključio je Trut.

Osječko-baranjski dožupan i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Mato Lukić ocijenio je važnim da svi budu upoznati s načinom na koji se upravlja kriznim situacijama, ljudskim resursima i svim onim što može spriječiti određenu nepogodu i katastrofu.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je da se posljednjih godina suočavamo sa znatnim izazovima, od migrantske krize do pandemije i potresa, koje prije nekog vremena nismo mogli niti predvidjeti.

Zato je važna edukacija i priprema svega onoga što nam dolazi jer nema ništa gore nego kada dođe do neke katastrofe, a sustav je nespreman, i kada zavlada panika, a ne zna se tko i što treba organizirati. Zato ovo shvaćamo maksimalno ozbiljno jer je to ono što će u konačnici sačuvati živote, poručio je Vulin.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter