DIVULJE

Osposobljavanje gradonačelnika i načelnika za učinkovito upravljanje krizom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


S ciljem učinkovitog upravljanja kriznim događajima u Regionalnom nastavnom centru civilne zaštite u Divuljama u srijedu je održano osposobljavanje čelnika jedinica lokalne i područne samouprave i članova stožera Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.??

Osposobljavanje su provodili službenici Ravnateljstva civilne zaštite, a otvorio ga je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut? koji je poručio da je cilj izobrazbe osposobiti novoimenovane čelnike i članove stožera civilne zaštite za učinkovito upravljanje kriznim događajima na razini područne i lokalne samouprave.? Od 18 pozvanih čelnika iz dviju županija osposobljavanju se odazvalo njih 16.

Trut je novinarima rekao kako su još jučer krenuli s osposobljavanjem u Zagrebu, a to se radi kako bi čelnici dobili informaciju na koji način funkcionira sustav Civilne zaštite, što su im nadležnosti, dužnosti? i obveze kako bi bili kvalitetniji, suradniji te da bi se komunikacijski kanal između državne i lokalne razine poboljšao. Rekao je i da je u prijedlogu i trenutno na e-savjetovanju Strategija upravljanja rizicima od katastrofa nakon čega bi trebala ići u proceduru donošenja na Vladu nakon čega bi trebala postati obvezujući dokument.

?"Želimo da svi isto funkcioniramo, pa čelnike na osposobljavanju učimo da dobiju informacije na koji način komunicirati, što su im obveze kao čelnicima lokalne samouprave u sustavu Civilne zaštite, kako komunicirati s medijima, koji su rizici, kako se upravlja u rizicima, te kako trebaju biti organizirane postrojbe. Puno tehničkih elemenata će oni danas naučiti", izjavio je Trut.

?Nastavio je kako su velike obveze jedinica lokalne samouprave zato što su oni odgovorni za svoje građane i moraju napraviti sve da stanovnici na njihovom području žive sigurno, a druga im je zakonska obveza? da izrađuju procjene i planove, da financiraju sustav Civilne zaštite i sve ono što je potrebno da bi mogli u određenom trenutku odgovoriti na određene zadaće.

Puljak: Nakon pandemije i potresa vidjeli koliko je važan sustav CZ

?Na osposobljavanju je bio i gradonačelnik Splita Ivica Puljak koji je kazao da je današnji program koji se odvija u Divuljama potreban svima. Nakon pandemije i potresa sada smo svi svjesni? da je sustav Civilne zaštite izuzetno važan, rekao je. Danas su učili programe prevencije katastrofa što gradonačelnik Puljak smatra izuzetno važnim.

Upitan je li Split spreman za možebitne katastrofe i ima li dovoljno resursa gradonačelnik je rekao da se svi spremaju za to i trude se da se što bolje spreme, no "nikada se ne možemo dovoljno spremiti na velike katastrofe koje se mogu dogoditi".

"Mi se iz dana u dan trudimo, što pokazuje i današnji događaj, da ako se slučajno dogodi tako nešto na najbolji način reagiramo i zaštitimo naše građane", odgovorio je gradonačelnik Puljak.

Novoimenovani čelnici JLP(R)S dužni su se temeljem odredbi Zakona o sustavu civilne zaštite u roku od šest mjeseci od stupanja na dužnost osposobiti za obavljanje poslova civilne zaštite, a članovi stožera civilne zaštite JLP(R)S, temeljem istog zakona, u roku od godinu dana od imenovanja u stožer. 

?Nakon osposobljavanja čelnika jedinica lokalne i područne samouprave do kraja lipnja iduće godine će se obaviti i osposobljavanje članova Stožera civilne zaštite, te će Ravnateljstvo Civilne zaštite organizirati i provesti osposobljavanje za ukupno 173 novoimenovana čelnika jedinica lokalne i područne samouprave, te 2624 novoimenovanih članova Stožera Civilne zaštite jedinica lokalne i područne samouprave.?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater