dijagnoza patologa

Objavljen nalaz obdukcije preminulog novinara Vladimira Matijanića

| Autor: Glas Istre
Vladimir Matijanić (foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Vladimir Matijanić (foto: Goran Mehkek / CROPIX)


Portal Index objavio je patološko-anatomsku dijagnozu obdukcije svoga novinara Vlade Matijanića koji je umro 5. kolovoza od covida-19. Radi se o dijagnozama koje je patolog mogao uočiti tijekom obdukcije, ali će se detaljniji razlozi smrti odnosno uzroci nastajanja tih dijagnoza znati tek kad se završi patohistološka analiza (PHD) tkiva.

U ovoj prvoj dijagnozi patologa, izvještava Index, utvrđena je obostrana intersticijska upalu pluća te akutne ozljede srca što je, kažu patolozi, posljedica covid infekcije. Također je zabilježen masivni otok pluća te izljev tekućine u osrčje kao i generalizirani zastoj krvi.

Za covid-19 specifični su kod Matijanića nađeni ugrušci u malim plućnim arterijama te sitna krvarenja u plućne alveole i intersticij pluća. Zabilježen je i otok mozga te Sjogrenov sindrom odnosno kronična upala žlijezde slinovnice i kronična upala dušnika i bronha, prenosi Jutarnji list

Sve te promjene opisane su u literaturi kao dio covid pneumonija (tromboza u malim arterijama, krvarenja u alveole...).

Prema istraživanjima stručnjaka, otkako je krenula pandemija u pravilu snažne obostrane upale pluća razvijaju se uglavnom deseti dan od zaraze, a pacijenti za to vrijeme imaju problem s disanjem. Naime, u alveolama je zrak, a u intersticiju sitne krvne žile kapilare koje prenose zrak u krvotok.

No, kad se to poremeti, odnosno alveole više nisu ispunjene zrakom, a intersticij je istodobno otečen, povećava se udaljenost između alveola i kapilara što onemogućava oksigenaciju, odnosno dolazi do manjka kisika i pacijent sve teže diše, opisuju stručnjaci.

Takve obostrane upale pluća mogu nastati i u kraćem vremenu ako se razvije tzv. ARDS ili akutni respiratorni distresni sindrom koji nije rijedak kod covida-19.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini