NOVA PODJELA HRVATSKE: Istarska županija je dio Jadranske Hrvatske. Njezina velika poduzeća i njihovi projekti mogu računati na VEĆE POTPORE IZ BRUXELLESA  

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
karta regije europski fondovi NUTS2 regije

karta regije europski fondovi NUTS2 regije


Novom podjelom na četiri hrvatske statističke regije koju je prihvatila Europska komisija, Istarska županija ostala je dio Jadranske Hrvatske, ali njezina velika poduzeća i njihovi projekti mogu računati i na petnaest posto veće sufinancinanje iz Bruxellesa nego do sada. Znatno veće potpore mogu očekivati i srednja i mala poduzeća.

Naime, od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027. godine država se dijeli na Panonsku, Sjevernu i Jadransku Hrvatsku te na Grad Zagreb. Iz fondova EU sredstva koja se u Panonskoj i Sjevernoj Hrvatskoj mogu dodijeliti za projekte velikih tvrtki iznose pedeset posto, što je 25 posto više nego do sada, u Jadranskoj Hrvatskoj 40 posto (15 posto više), a bolje je prošao i Zagreb koji može računati na 35 posto sufinanaciranja ili deset posto više.

 Uravnoteženije regije

Preciznije rečeno, u Jadranskoj Hrvatskoj, gdje BDP po glavi stanovnika doseže 60,33 posto prosječnog BDP-a u EU27, potpore za velike potpore mogu biti do 40 posto, što je 15 posto više nego do sada. Za srednje poduzetnike potpore rastu na 50 posto, a za male poduzetnike na 60 posto.

- U velikom broju dnevnih događanja, gotovo ispod radara je prošla prevažna odluka Europske komisije, koja je prihvatila naš novi prijedlog karte Hrvatske za dodjelu regionalnih potpora u razdoblju od 1. siječnja 2022. do 31. prosinca 2027, naglašava ministrica razvoja i EU fondova Nataša Tramišak.

- Intenzivno smo radili na ispravljanju nepravde koju je još 2013. donijela podjela Republike Hrvatske na dvije NUTS regije pa je tako svih četrnaest, izuzetno različito razvijenih županija spadalo u regiju Kontinentalna Hrvatska te su ostvarivale nižu stopu regionalnih potpora u odnosu na stvarni BDP po stanovniku. Ovom novom kartom to je ispravljeno jer ćemo imati uravnoteženije regije s obzirom na broj stanovnika, ekonomske pokazatelje i druge socioekonomske trendove, kaže Tramišak i dodaje: „U odnosu na prethodnu podjelu, ova karta s podjelom na četiri NUTS 2 regije donosi značajno povišenje stopa sufinanciranja za sve regije, uključujući i najrazvijeniju regiju Grad Zagreb.“

 Ulagačka klima

Inače, NUTS je engleska kratica za Nacionalnu klasifikaciju prostornih jedinica za statistiku. Postoje tri razine: NUTS1 obuhvaća cijelu Republiku Hrvatsku, NUTS2 su statističke regije i NUTS3 je podjela na 21 županiju. Prema dosadašnjoj podjeli na dvije statističke regije, maksimalni intenzitet potpora za poduzeća bio je 25 posto.

Za početna ulaganja s prihvatljivim troškovima do pedeset milijuna eura u svim se navedenim područjima maksimalni intenziteti potpore mogu povećati za 10 postotnih bodova za ulaganja srednjih poduzeća i za 20 postotnih bodova za ulaganja malih poduzeća.

- Novom kartom regionalnih potpora primijenit će se nove stope financiranja koje su izuzetno veće od postojećih, te se time stvara stabilna ulagačka klima i omogućava se planiranje investicija na vrijeme, poručila je ministrica Nataša Tramišak.

Na regionalnoj karti Hrvatske definirane su hrvatske regije koje imaju pravo na regionalnu investicijsku potporu te je za svaku od njih utvrđen maksimalni intenzitet potpore. Intenzitet potpore maksimalni je iznos državne potpore koji se može dodijeliti po korisniku, izražen kao postotak prihvatljivih troškova ulaganja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum