Golem iskorak u suradnji sa SAD-om

NAJVEĆA AMERIČKA BOLNICA POTPISALA UGOVOR O SURADNJI S HRVATSKOM BOLNICOM SV. KATARINA

| Autor: Glas Istre
Prof.dr. Dragan Primorac, Chuck Bogosta (prvi red), Elzabeth Wild, David Beirne, Jadranka Primorac i Prof.dr.sc. Joel Nelson (stoje)

Prof.dr. Dragan Primorac, Chuck Bogosta (prvi red), Elzabeth Wild, David Beirne, Jadranka Primorac i Prof.dr.sc. Joel Nelson (stoje)


U posjeti Hrvatskoj boravi vodstvo University of Pittsburgh Medical Center (UPMC), institucije od nacionalnog značaja SAD-a, koja je istodobno i najveća zdravstvena institucija u SAD-u. Sedmeročlanu američku delegaciju predvodi izvršni dopredsjednik UPMC-a Chuck Bogosta, a u delegaciji su između ostalih još četiri dopredsjednika UPMC-a: prof. dr. sc. Joel Nelson, Elzabeth Wild, David Beirne i Pierluigi Montanini.

Izvršni dopredsjednik Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu (UPMC) i predsjednik UPMC International Chuck Bogosta je s predsjednikom Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina prof. dr. Draganom Primorcem potpisao ugovor o suradnji u području pružanja zdravstvene skrbi te znanosti. Delegacija se susrela i s Mark Flemingom, pravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, prof. dr. Vilijem Berošem, ministrom zdravstva Republike Hrvatske te Tomislavom Dulibićem, državnim tajnikom.

UPMC je osnovan 1893. godine, a trenutno zapošljava 92.000 djelatnika, od toga 5.000 liječnika. Godišnji proračun bolnice je 23 milijarde dolara, a u lancu UPMC-a je ukupno 40 bolnica s 8.400 kreveta. UPMC usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7.500 djelatnika. Sa Sveučilišta Pittsburg dolazi i troje dobitnika Nobelovove nagrade: prof. Phlip Hench (otkriće hormona kore nadbubrežne žlijezde), prof. Paul Lauterbur (izum magnetske rezonancije) i Wangari Maathai (za doprinos svjetskom miru).

Povijesno gledajući, UPMC je ostavio golem trag na razvoj svjetske medicine u nizu područja poput transplantacijske kirurgije (prof. Thomas E. Starzi s UPMC-a se smatra "ocem moderne transplantacijske kirurgije"), radiološke dijagnostike (pri UPMC je razvijen prvi PET/CT u svijetu), sportske medicine, itd.
Specijalna bolnica Sv. Katarina europski je centar izvrsnosti i predvodnik integracije personalizirane medicine u kliničku praksu. Službena je bolnica Hrvatske nogometne reprezentacije i Hrvatskog olimpijskog odbora te nastavna baza četiri medicinska fakulteta iz Hrvatske i inozemstva te godišnje skrbi o više od 35.000 pacijenata iz Hrvatske i inozemstva.

Chuck Bogosta, izvršni dopredsjednik Medicinskog centra Sveučilišta u Pittsburghu (UPMC) i predsjednik UPMC International kaže da su izrazito uzbuđeni zbog suradnje sa Specijalnom bolnicom Sv. Katarina i prof. dr. Draganom Primorcem.
"Ovo će postati naše prvo partnerstvo u ovom dijelu Europe te smo zaista ponosni zbog navedene suradnje", rekao je.
Prof. dr. Dragan Primorac ističe da je višegodišnja suradnja UPMC-a, najveće američke zdravstvene institucije i Specijalne bolnice Sv. Katarina rezultirala ovim povijesnim ugovorom, što ga čini neizmjerno sretnim.
"Suradnja s UPMC-om iznimno snažno pozicionira hrvatsko zdravstvo u svijetu, a uvjeren sam da će stručna i znanstvena suradnja vodećih američkih i hrvatskih liječnika rezultirati boljom i učinkovitijom zdravstvenom skrbi hrvatskim pacijentima", rekao je Primorac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater