KARLOVAC

Specijalna bolnica Sv. Katarina i karlovačka bolnica potpisale ugovor o suradnji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U karlovačkoj Općoj bolnici potpisan je u petak ugovor o stručnoj i znanstveno-nastavnoj suradnji te bolnice sa Specijalnom bolnicom "Sv. Katarina", a Dragan Primorac tu je suradnju ocijenio važnom za integraciju znanja i znanosti u kliničku praksu.

Predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice "Sv. Katarina" Dragan Primorac najavio je koncept razvoja personalizirane medicine, zvane još i preciznom medicinom, koji je, rekao je, prioritet i Europske unije.

Istaknuo je da će se suradnja odnositi na sve što se bude moglo primijeniti u karlovačkoj bolnici od farmakogenomike za više od 500 poznatih lijekova po provedenoj analizi za 25 gena, s idejom za potpuni nestanak nuspojava.

Dio suradnje odnosi se na stručno usavršavanje kadrova, razmjenu stručno-edukativnih iskustava dviju bolnica i organizaciju znanstvenih skupova, uključujući i skupove koje organizira Specijalna bolnica "Sv. Katarina", MayoClinic i ISABS i u čijem radu, kako je istaknuto, sudjeluju i dobitnici Nobelove nagrade.

„Želja nam je da znanje i tehnologiju 'Sv. Katarine' integriramo i da vam budemo poveznica s novim znanstvenim iskoracima“, rekao je Primorac, ističući da je za razvoj iznimno važna simbioza javnoga i privatnog sektora i da se samo tako i ulaganjem u ljude dolazi do izvrsnosti.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica objasnio je da će se pružanje i primanje specijalističko-konzilijarnih zdravstvenih usluga, provođenje dijagnostičkih i terapijskih postupaka i drugih usluga obračunavati po cijenama HZZO-a. Pacijentima provedene usluge neće biti dodatni trošak.

Očekuje se da će dvije bolnice surađivati i na realizaciji posebnih projekata.

Ravnatelj Specijalne bolnice "Sv. Katarina" Igor Borić istaknuo je doprinos te bolnice translacijskoj medicini, prijenos znanja iz znanstvenih ustanova u klinike, to jest znanosti u kliničku praksu, dodajući da će od sada njihova znanja biti dostupna i liječnicima i pacijentima karlovačke bolnice. Taj je transfer omogućen zahvaljujući HZZO-u.

„Sve ono što se u našoj klinici za ortopediju i odjelima radiologije, fizikalne medicine i rehabilitacije radi mi smo spremni podijeliti s vama, prenijeti vama naša znanja, a od vas primiti vaša iskustva koja će poboljšati naš rad“, rekao je Borić.

Dječji ortoped Davor Antičević rekao je za Specijalnu bolnicu "Sv. Katarina" da ima modernu tehnologiju i da je dobro umrežena u svjetsko zdravstvo te da karlovački ortopedi mogu dobiti potrebno znanje ili preporuku za neke rijetke, kompleksne ili genetske bolesti, patološke prijelome i deformitete, a operacije se izvode u Karlovcu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter