ZAGREB

Nacionalni dan darivanja organa: U godinu dana 12 transplantacija pluća

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U godinu dana programa transplantacije pluća u KBC-u Zagreb uspješno je izvršeno 12 transplantacija pluća a u pandemijskoj 2021. ukupno je presađeno 268 solidnih organa, izvijestio je u srijedu Ministarstvo zdravstva u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

Među 268 presađenih organa najviše je transplantirano bubrega - 124, zatim 104 jetre, 34 srca, 9 pluća, tri kombinirane transplantacije jetra-bubreg i šest transplantacija bubreg-gušterača.

"Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva prigoda je zahvaliti svim darivateljima, kao i našim transplantacijskim i koordinacijskim timovima koji su svojom stručnošću, organizacijskim modelom i entuzijazmom pozicionirali Hrvatsku kao najuspješniju članicu Eurotransplanta i jednu od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa", kazao je tim povodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Znakovito je, dodaje, da je program transplantacije pluća uveden u 2021. pandemijskoj godini, čime se povećala dostupnost i kvaliteta transplantacijskih usluga za hrvatske pacijente s indikacijom za ovu metodu liječenja.

Nacionalni transplantacijski program i na taj način je pokazao zašto je Hrvatska jedna od najuspješnijih svjetskih zemalja u području darivanja i presađivanja organa.

"Uspostavljanjem transplantacije pluća kompletiran je biserni niz hrvatskih transplantacijskih programa. To je rezultat desetljeća predanog rada i učenja, a istodobno odraz timskog funkcioniranja te visoke kvalitete zdravstvenog sustava", kazao je voditelj Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb i akademik Miroslav Samaržija.

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa, koji se obilježava 26. svibnja svake godine, proglasio je Hrvatski sabor 2006. godine, s ciljem informirana javnsoti o važnosti osobne odluke o darivanju organa i promicanju kulture darivanja organa.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum