SJEDNICA VLADE

Ministar Beroš najavio sastanak kriznog stožera: I DANAS U HRVATSKOJ VIŠE OD 3.000 NOVOZARAŽENIH

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Goran Mehkek / Cropix)

Ilustracija (Snimio Goran Mehkek / Cropix)


Danas u 8.45 sati počela je sjednica Vlade.

Na dnevnom redu sjednice su izmjene i dopune Zakona o trošarinama (EU), izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti te izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama (EU).

Vlada će donijeti i odluku o preraspodjeli sredstava planiranih u ovogodišnjem Državnom proračunu, kao i odluku o dodjeli sredstava za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

Hrvatskome saboru Vlada će se očitovati na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću. Njegov opoziv traže 34 oporbena zastupnika zbog ljetošnjeg boravka na jahti poduzetnika Blaža Pavičića i, kako tvrde, "laganja javnosti da taj poduzetnik ne posluje s državom", javlja Dnevno.hr.

Premijer Plenković uvodno se obraća na početku sjednice.

"Imali smo sastanak sa županima, predsjednikom udruge gradova na teme suradnje središnjih vlasti vezano za borbu protiv korone, organizacije sustava civilne zaštite, pripreme za usvajanje novog proračuna te projekte EU. Hvala ministrici Vučković na Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, poslali smo ključne poruke što ćemo učiniti kao potporu sektoru.

Jučer smo imali sastanak s izaslanstvom Europske investicijske banke. S Draganom Čovićem razgovarao sam o procesu promjene izbornog zakona. Vidimo da smo ušli u razdoblju hladnijeg vremena što je donijelo veći porast broja potvrđenih slučajeva, izgledno je da tako bude i danas. Moramo se držati mjera, prozračivanje, pranje ruku, ovo ukazuje na nužnost cijepljenja. Svaka četvrta osoba starija od 65 godina koja nije cijepljena su u visokom riziku u slučaju da obole, ne možemo ne primijetiti da je koronavirus odnio ogroman broj života, sa sadašnjom stopom smrti za koji dan ćemo imati 9000 preminulih od ili s covidom u Hrvatskoj, to je visoki danak.

No imamo cjepivo, nema razloga da brojevi budu ovako visoki. Cjepivo učinkovito štiti od teških oblika bolesti. To je stav struke, liječnika, Znanstvenog savjeta. 74 posto hospitaliziranih od početka nije bilo cijepljeno, 80 posto pacijenta na respiratoru nije bilo cijepljeno. Izrazito su jasne brojke, 93 posto preminulih od koronavirusa imalo je iznad 60 godina. Svi smo sukladni sa stavom HZJZ-a o trećoj dozi prema kojemu se ona treba primijeniti na imunokompromitirane te na djelatnike u zdravstvu i socijalnoj svrsi. Necijepljeni su rezervoar gdje se virus širi i dolazi do mutacija. I cijepljeni mogu prenijeti virus, ali ta mogućnost je manja", rekao je Plenković.

Ministar Beroš iznio je današnje podatke o koronavirusu:

"Danas imamo 3053 nova slučaja, to je 28.24 posto”, rekao je Beroš. U bolnicama je 939 osoba, dodao je. Na respiratoru je 131 osoba.

Kao što smo najavili, danas je sastanak kriznog stožera, dogovarat ćemo o daljnjem odgovoru na pandemiju", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini