ZAGREB

Milanoviću žao što je morao pokrenuti postupak za razrješenjem Kindera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović izjavio je u subotu da mu je žao što je morao pokrenuti postupak za razrješenjem generala bojnika Ivice Kindera jer se ne radi o osobnoj odgovornosti, ali su se pod njegovom kapom događale kontinuirane nepravilnosti.

Postupak za razriješenje Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) predsjednik je pokrenuo zbog nezakonitog trošenja državnog novca više djelatnika.

Milanović je rekao novinarima na svečanosti polaganja prisege 20. naraštaja kadeta Hrvatskog vojnog učilišta Dr. Franjo Tuđman da nije imao izbora i da mu je bilo to mučno napraviti jer je generalu Kinderu kojeg poznaje od studija po dobru ostalo godinu dana u drugom mandatu.

Pojasnio je da se ne radi o osobnoj odgovornosti ali se radi o zapovjednoj odgovornosti i o slučajevima koji su se ponavljali što je trebalo iskorijeniti. S obzirom da se to nije dogodilo, a da je izvješće porazno nemam izbora", rekao je Milanović.

"Vjerujem da nikad nije prošao kroz žuto svjetlo, niti se švercao tramvajem, ali pod njegovom kapom su se događale stvari kojima će se Državno odvjetništvo morati pozabaviti", kazao je Milanović koji je Kindera na tu dužnost imenovao 2015.

Za premijera kojem je uputio dopis kojim je pokrenuo postupak za razrješenje rekao je da će premijer vidjeti što će.

Smatra da, ako dođe do razriješenje to biti ozbiljan problem za ministra obrane Marija Banožića kojega, dodao je Milanović premijer "štiti kao da mu je rođeni". Drži da je to korijen većine problema u ovom sustavu,

Za način na koji funkcionira VSOA rekao je da je besmislen i da nije dobar te toj organizaciji treba dati mu dati novu hijerarhiju i sadržaj.

Vezano za aferu u Ini tešku milijardu kuna, Milanović je rekao kako ne vjeruje da će doći do promjene upravljačkog modela kao ni da će hrvatski članovi uprave Ine sami dati ostavke jer bi u tom slučaju ostali bez prava na otpremnine.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini