VRGORAC

Krešimir Bagić dobitnik je nagrade "Tin Ujević"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ispred rodne kule Tina Ujevića u Vrgorcu u utorak je navečer po 41. put dodijeljena književna nagrada "Tin Ujević", a ovogodišnji dobitnik je hrvatski pjesnik Krešimir Bagić za zbirku poezije „Ponornice“.

U konkurenciji od 83 pristigle zbirke poezije, Bagićeve „Ponornice“ su jednoglasnom odlukom stručnog povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) proglašene za najbolju zbirku poezije objavljenu u prošloj godini.

Obrazloženje stručnog žirija pročitala je Evelina Rudan, a nagradu „Tin Ujević“ dobitniku je uručio predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, u društvu gradonačelnika Vrgorca Mile Hercega.

Zbirka pjesama "Ponornice" jedanaesta je knjiga u dosadašnjem bogatom pjesničkom opusu Krešimira Bagića, obuhvaća ukupno 105 poetskih tekstova nastalih u posljednjih nekoliko godina.

Akademik Krešimir Bagić redoviti je profesor na Katedri za stilistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Poeziju objavljuje od kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kao stilističar, kritičar i književni znanstvenik potpisuje, uz ostalo, tridesetak autorskih i uredničkih knjiga, panorama, antologija i udžbenika, a dobitnik je više pjesničkih i nagrada za znanstveni rad.

Za "Ponornice" je Bagić osvojio i pjesničku nagradu "Zvonko Milković" za najbolju izvornu knjigu pjesama s izrazito intimističkom i/ili zavičajnom tematikom.

U večerašnjem svečanom programu dodjele nagrade ispred rodne kule jednog od najznačajnijih hrvatskih pjesnika Tina Ujevića sudjelovali su dramski umjetnik Goran Grgić i kantautorica i izvedbena umjetnica Sara Renar.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater