RIJEKA

KBC Rijeka uvodi bolničke putovnice za osobe s autizmom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Klinički bolnički centar Rijeka uvodi bolničke putovnice, u prvoj fazi za osobe s poremećajima iz spektra autizma, rečeno je na konferenciji za novinare u petak. 

To je novi, nestandardni dokument koji sažima ključne informacije o pojedinom zahtjevnom pacijentu. U slučaju osoba s poremećajima iz spektra autizma, obuhvaća način na koji ta osoba komunicira, posebno u slučaju kad ne govori ili se služi slikovnim znakovima. Bolničke putovnice su plave boje, formata A6.

Ravnatelj KBC-a Rijeka  Alen Ružić ocijenio je da je riječ o projektu koji značajno doprinosi kvaliteti zdravstvene skrbi i predstavlja primjer suradnje KBC-a sa zajednicom jer je ostvaren posredstvom Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika.

"Ova iskaznica koja se izdaje uz suglasnost bolesnika kako bi ga se lakše identificiralo prvi je takav projekt u Hrvatskoj, a interes za nju su već iskazale i druge zdravstvene ustanove u zemlji", naglasio je ravnatelj Ružić. Bolnička putovnica rezultat je rada Zavoda za palijativnu medicinu za kojeg se može reći da se profilirao u istinski centar izvrsnosti unutar KBC-a Rijeka, zaključio je Ružić.

Predsjednica Koordinacije za bolesnike i udruge bolesnika Sandi Bujan Cvečić istakla je da je u nekoliko mjeseci od osnivanja analizirano stanje u udrugama, utvrđeni su problemi te se počelo konkretno pomagati oboljelima i njihovim obiteljima. 

 Koordinator stručnog bolničkog tima za izradu putovnica, psihijatar Dragan Lovrović rekao je da se bolnička putovnica izradila po uzoru na model iz britanskog zdravstvenog sustava. U bolničkoj putovnici za osobe s autizmom se navodi kako i s kim pacijent komunicira, što dopušta, kako izvesti pojedini pregled, koje instrumente i zahvate pacijent neće podnijeti. Iz podataka se može doznati i o načinu na koji pacijent pokazuje uznemirenost ili bol, odnosno što ga može umiriti.

 Uz pristanak roditelja svi su podatci sadržani u personaliziranoj bolničkoj putovnici i vidljivo istaknuti u bolničkom kartonu koji je dostupan isključivo ovlaštenim medicinskim djelatnicima te im koriste pri pružanju odgovarajuće skrbi.

U početnoj fazi projektom putovnice obuhvaćeno je oko 60 pacijenata,. Namjera je širiti uslugu na što više korisnika jer je više od 600 pacijenata s autizmom korisnika zdravstvene skrbi u KBC-u Rijeka, rečeno je na predstavljanju novog dokumenta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum