KAŠTELA

Kaštela: Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbog globalnih klimatskih promjena, koje predstavljaju rizik i u Hrvatskoj nužno je "jačati kapacitete za učinkovito suočavanje s tim promjenama", istaknuto u utorak u Kaštelima na online međunarodnoj konferenciji "Klimatske promjena u prijelaznim okruženjima".

Konferenciju je u sklopu projekta Europske unije "Change We Care" organizirala Javna ustanova RERA za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, koja je jedan od 11 partnera angažiranih na tom projektu Hrvatske i Italije.

Svrha te konferencije, kako je rečeno, jest osvijestiti javnost o potrebama djelovanja radi zaštite od klimatskih promjena. 

Također je istaknuto kako Hrvatska i Italija zajedno trebaju osmisliti projekte za ublažavanje posljedica klimatskih promjena i uvrstiti ih u novo programsko razdoblje Europske unije od 2021. do 2027.

Branka Pivčević Novak iz Uprave za klimatske promjene Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja istaknula je važnost aktivnosti na izradi prvoga nacionalnog akcijskog plana u vezi s klimatskim promjenama.

"Modernizacija nacionalne meteorološke mreže u Hrvatskoj je iznimno važna", poručila je Pivčević Novak.

Iz Italije se online u rad konferencije uključio voditelj projekta "Change We Care" Davide Bonaldo, koji je predstavio taj zajednički talijansko-hrvatski projekt.

Po njegovim riječima, projekt se sastoji od nekoliko koraka: procjene sadašnjeg stanja i novijih trendova fizičkih I ekoloških procesa u obalnim područjima Jadranskog mora, projekcije budućih scenarija u uvjetima klimatskih promjena te identifikaciji mogućih mjera prilagodbe na klimatske promjene u pet pilot-područja koja su tema tog projekta.

To su u Hrvatskoj Vransko jezero, Delta Neretve, rijeka Jadro i Kaštelanski zaljev te u Italiji Banco Mula di Muggia i delta rijeke Po.

"Krajnji cilj projekta je utvrđivanje mjera prilagodbe za rješavanje učinaka klimatskih promjena na području suradnje, a glavni primatelji rezultata su lokalne zajednice", rekao je Bonaldo.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović istaknuo je da Splitsko-dalmatinska županiji kroz taj projekt pomaže razvoju Kaštela.

Izrazio je zadovoljstvo izradom studije obalnog pojasa Kaštela te plana zaštite od poplave na temelju kojih je taj grad pokrenuo projekte za koje vjeruje da će njihova realizacija početi iduće godine. 

Profesorica na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Martina Baučić istaknula je da se plan obalnog upravljanja za grad Kaštela temelji na integriranom upravljanju obalnim područjem i pomorskome prostornom planiranju radi održivog razvoja obalnog područja zasnovanom na turizmu.

"Učinci klimatskih promjena utječu na nisko obalno područje koje je urbanizirano, ali i na kulturnu baštinu te turizam pa su ciljevi ovog plana provedba cjelovitog pristupa upravljanju obalnim područjem Kaštela u kontekstu klimatskih promjena", rekla je Baučić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater