KARLOVAC

Karlovački akvarij Aquatika slavi peti rođendan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slatkovodni karlovački akvarij Aquatika, financiran novcem Europske unije, proslavio je u petak peti rođendan, a na godišnjicu su predstavljeni dosadašnji rezultati rada, najavljene su slavljeničke izložbe i radionice te novi internetski sadržaj “virtualna šetnja”.

Danas je ulaz za sve posjetitelje besplatan, a u subotu i nedjelju ulaznice se prodaju s 50 posto slavljeničkog popusta.

Nakon pet godina za ustanovu počinju i nova komercijalna i marketinška pravila, koja su do sada bila ograničena na lokalni prostor u skladu s ugovorom s europskim Fondom za regionalni razvoj kako bi u prvih pet godina što više pridonijela lokalnom razvoju turizma.

Proračun ustanove je pet milijuna kuna na godinu i sada se u vrijeme pandemije vlastitim novcem puni 35 posto i 65 posto iz gradskog proračuna, što je prije bilo do 45 posto.

“Nama je najvažnije da se ta sredstva koja dobijemo opravdaju i to kroz razne dodane vrijednosti u turizmu cijelog grada”, rekla je ravnateljica Margarita Markuškić Kulaš.

Gradonačelnik Damir Mandić, čestitajući toj javnoj ustanovi rođendan, najavio je preuređenje susjednoga Sportsko-rekreacijskog centa Korane i izradu vidikovca na Aquatici. Istaknuo je da je ta ustanova i u vrijeme pandemije iznimnim trudom zadržala prihode.

“Aquatika je postala i ostala prepoznatljiva turistička gradska destinacija i Grad će ju, kao i do sada, financijski podržavati u radu, prije svega zato što potiče i mnoge druge da se aktiviraju i da si postave više ciljeve”, rekao je Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin nazvala je Aquatiku i Ivaninu kuću bajke u Ogulinu “inkubatorom i gospodarske i obrazovne djelatnosti koja pretendira i znanosti” jer se sada gradi i Interpretacijski centar Baraćevih špilja u Rakovici te oprema novoizgrađeni Centar "Nikola Tesla" u Karlovcu.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je dosta riba preživjelo ovih pet godina od otvorenja i da su se nekako najotpornijima pokazale endemske vrste, što je bilo suprotno očekivanom.

Markuškić Kulaš smatra da je to zato što u svojemu prirodnom okruženju žive u vrlo okrutnim uvjetima za vrijeme suša i s vrlo malo hrane pa su se “pokazale najjačima, nekako kao i ljudi s krša”.

Bilo je i šaljivih trenutaka. Tako bi noćni čuvar nalazio na podu ribe koje bi u mraku iskočile iz akvarija, a on ih je vraćao u prvi akvarij iako im ondje nije bilo mjesto, što znači da su "prebjegle" iz gornjega u srednji tok hrvatskih rijeka.

“Izmiješalo nam se tako dosta riba u akvarijima, onda bi kolege iz stručne službe neke vraćali u prvobitno stanište, a neke bi pustili da žive u novom”, rekla je Markuškić Kulaš i sve nasmijala pričom kako i ribe mogu biti nestašne.

Pričom da se i ribe vole maziti, posebno se iznenadio Neven Rodinić iz tvrtke “Virtualne tehnologije”, koji je na konferenciji za novinare rekao da su snimajući ronioca u jednom akvariju vidjeli kako on mazi ribu, a ona mu to dopušta i uživa.

“Zbog visoke rezolucije tog videa, bit će moguća izuzetna uvećavanja na detalje scene, a čuje se i zvučna kulisa”, rekao je Rodinić i ponudio svima da stave VR naočale za još dojmljivije pregledavanje VR videa, koji su snimani 360-stupanjskom kamerom.

Virtualna šetnja će biti postavljena i na internetske stranice Aquatike te neće biti potrebna nikakva instalacija za pristup sadržaju.

U pet godina Aquatiku je posjetilo oko 320 tisuća ljudi, ostvarila je sve rezultate zadane projektom, nagrađivana je za arhitekturu i za komunikologiju, za pristupačnost osobama s invaliditetom te za razvoj održivog turizma.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of