KARLOVAC

Karlovac: Konferencija Fight&Win o onkološkim bolesnicima u doba pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zaključak konferencije Fight&Win o onkološkim bolesnicima i izazovima u doba pandemije, koju je u Karlovcu organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, jest da je jedini put unaprjeđenja zdravstvenog sustava bolji dijalog između svih - politike, sustava zdravstva i udruga.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga istaknuo je da ta liga u doba pandemije nije posustala s organiziranjem javnozdravstvenih preventivnih akcija iako je situacija teška.

Hrvatska i svijet prebrodit će pandemiju, ali zloćudne bolesti imat će i dalje visoku pojavnost, rekao je i dodao da nam je mortalitet visok te da treba postići niže stope mortaliteta. Primjerice, treba postići da se najmanje 80 posto žena odazove na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a ne tek njih 60 posto.

Naime, prošle se godine zbog pandemije na taj pregled odazvalo deset posto manje žena nego pretprošle godine, a to je veliki broj.

U Udruzi “Nismo same” smatraju da pandemija nije toliko naštetila onkološkim bolesnicima koji su bili u tretmanu liječenja jer su nastavili s terapijama, ali jest onima koji su tijekom epidemije otkrili bilo kakvu promjenu. Ivana Kalogjera iz te udruge rekla je da je dijagnostika tumora trajala puno duže nego što bi trajala da nije bilo pandemije. Dodala je kako se boji da će se i kod nas pokazati svjetska iskustva da se, kad je riječ o malignim bolestima, epidemiološke mjere uzimaju kao isprika da se ne ode k liječniku.

“To je jako opasno jer je važno da se rak otkrije što prije da bi se mogao izliječiti”, rekla je Kalogjera i izrazila bojazan da nam slijedi otkrivanje sve više uznapredovalih tumora raznih sijela.  Onkološke bolesti povlače za sobom i radno-pravne probleme oboljelih i njihovih obitelji, posebno kad izgube posao. Udruga “Nismo same” provodi projekte pomoći pa svojim članicama, primjerice, organizira prijevoz do bolnica i pomoć u kući za samce kojima nema tko pomoći.

Sunčana Glavak ocijenila je da postoje mnoge financijske mogućnosti za unaprjeđenje zdravstvenog sustava, primjerice fond EU for Health od  5,1 milijardu eura kroz sedmogodišnje razdoblje, ali, dodala je, treba dijalog i bolja suradnja svih u sustavu.

Unaprjeđenje zdravstva je nužno i moguće jer se vidi da nije jednaka dostupnost lijekovima i svim terapijama u svim zemljama članicama Europske unije, rekla je Glavak i dodala da svim pacijentima, a posebno onkološkima, treba omogućiti istu razinu zdravstvene skrbi.

"Nacionalni plan oporavka i otpornosti postoji, kao i politička volja s razine EU i Europskog parlamenta i Vlade RH i moramo biti ustrajni u tome da zdravstveni sustav podignemo na višu razinu", istaknula je Glavak.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum