NAJNOVIJEPREDSJEDNIK ŽIVOG ZIDA EKSKLUZIVNO ZA GLAS ISTRE

IVAN VILIBOR SINČIĆ: Ako Debeljak dobije Uljanik, tamo neće biti radnih mjesta, neće biti brodova. To će za Uljanik biti sigurna smrt!

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Ivan Vilibor Sinčić (Milivoj MIJOŠEK)

Očita je i umiješanost nove Uprave Uljanika u političke igre. Mi ćemo vrlo brzo razotkriti kriminal na koji sumnjamo i u Uljaniku a uskoro podižemo i nove kaznene prijave * IDS je trebao gledati što je najbolje za Uljanik i Istru, a ne nužno što je najbolje za IDS! Trebali su puno žešće tražiti od države da reagira na vrijeme

Predsjednik Živog zida već je duže vrijeme jako angažiran uz problematiku pulskog brodogradilišta Uljanik, što je ujedno bio jedan od glavnih povoda za ovaj razgovor. Dotakli smo se i sve snažnijeg uzleta živozidaša u Istri, IDS-u, nadolazećim Europskim izborima, a u rukavicama je najavio drugu kandidaturu za predsjednika Republike.

- Kraj agonije u Uljaniku se ne nazire, a Vlada još ne otkriva konačan scenarij. Ima li još ikakve nade?

- Situacija u Uljaniku je povezana cijelom hrvatskom brodogradnjom. Mi od prošlog ljeta slušamo oprečne brojke vezane uz troškove restrukturiranja i sam trošak stečaja. Prema zadnjim analizama, 577 milijuna eura koštao bi stečaj, a 1,09 milijardi eura iznose troškovi restrukturiranja. Treba gledati zašto su cifre stalno rasle. Zadnjih desetak dana prisutan je sukob između ministra financija i ministra gospodarstva. Marić je izračunao troškove stečaja koji su uvijek bili negdje između 500 do 600 milijuna eura, dok su troškovi restrukturiranja narasli na potencijalnih nevjerojatnih 10,5 milijardi kuna.

- Treba li Uljanik u stečaj ili u restrukturiranje?

- Prije nekoliko dana pitao sam ministra Horvata da objasni otkud mu te brojke. Osobno ne vjerujem da itko iz ministarstva gospodarstva stoji iza tih brojeva svojom diplomom, znanjem i potpisom, već iza svega stoji odabrani strateški partner Tomislav Debeljak. Realne brojke restrukturiranja su vjerojatno puno manje. Nigdje u svijetu nema ozbiljne velike brodogradnje bez učešća države. Od početka se zalažemo da Uljanik mora stati na svoje noge, a dok ne postane samostalan, profitabilan i održiv, država mu treba pomoći. Mi imamo novo rješenje. Nikako ne s povezanom ekipom koja je upravljala Uljanikom i drugim brodogradilištima, jer ćemo se za godinu ili dvije ponovno naći u istoj situaciji, opet ćemo dati novce, a rezultata neće biti.

- Zašto je Debeljak štetan?

- Iskreno, ne znam otkud početi. On je u veljači 2013. godine dobio Brodosplit. Još uvijek nije jasno kako je netko tko ima tvornicu vijaka i cjelokupnu imovinu od 100 milijuna kuna mogao dobiti na upravljanje brodogradilište u koje je trebao uložiti 2,4 milijarde svojih kuna? Znači, to je jedno 25 puta više nego što vrijedi sve što on ima, i toliko je trebao uložiti u narednih pet godina. To je totalna ludost i odmah se moglo znati da od toga posla neće biti ništa. Cjelokupna brodogradnja nam je tu gdje jest zbog sprege korumpirane politike i kvazi poduzetnika kao što su Debeljak i Končar.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam