ZAGREB

HZJZ: U Hrvatskoj više od pet posto depresivnih 16-godišnjaka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj je  depresivno više od pet posto 16-godišnjaka, svaki četvrti razmišlja da sam sebe ozlijedi, a svaki deseti je pokušao samoubojstvo, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u povodu Svjetskog dana mentalnog zdravlja, 10. listopada.

U istraživanju provedenom 2019. godine 5,6 posto 16-godišnjaka izjavilo je da je u posljednjih sedam dana imalo najmanje četiri od šest depresivnih tegoba (tuga, gubitak apetita, poteškoće koncentracije, potištenost, napor u obavljanju obaveza i nemogućnost njihova ispunjavanja). U tome prednjače djevojke kojih je 8,7 posto, dok je mladića 2,6 posto.

Gotovo svaka peta 16-godišnjakinja u posljednjih sedam dana osjećala se tužno većinu vremena, navodi se u infografici Mentalno zdravlje mladih u Hrvatskoj u kojoj su su prikazani podatci iz upitnika o depresivnim tegobama, razmišljanjima o samoozljeđivanju te pokušajima samoubojstva među mladima.

Najmanje svaka četvrta mlada osoba u dobi od 16 godina izjavila je da je razmišljala o tome da se ozlijedi ili si naudi na drugi način (svaka treća djevojka i gotovo svaki peti mladić).

Samoubojstvo je barem jednom u životu pokušala gotovo svaka deseta mlada osoba u dobi od 16 godina  s time da je veći udio djevojaka nego mladića koji su pokušali samoubojstvo.

U infografici su prikazani podaci iz upitnika o depresivnim tegobama, prikupljeni u sklopu Europskog istraživanja o pušenju, pijenju i uzimanju droga među 16-godišnjacima u redovnom školovanju (ESPAD). To istraživanje svake četiri godine od 1995. u Hrvatskoj provodi HZJZ.

Posljednje istraživanje provedeno je 2019. U usporedi s podacima  iz 1999. godine, uočljiv je značajan porast depresivnih tegoba kod mladih u dobi od 16 godina nakon 2011. godine, ističu u HZJZ-u.

Cilj im je potaknuti raspravu o zaštiti i očuvanju mentalnog zdravlja mladih,  o odgovornosti odraslih za njihovo mentalno zdravlje, o važnosti pružanja podrške mladima te pravodobnog traženja stručne pomoći.

Svjetski dan mentalnog zdravlja ove godine dolazi u vrijeme posebnih izazova u kojima se nalazimo zbog pandemije Covida-19, navodi HZJZ koji ističe važnost mentalnog zdravlja za cjelokupno zdravlje pojedinca.

Svjetska zdravstvena organizacija u ovogodišnjoj kampanji ističe važnost većeg ulaganja u mentalno zdravlje, odnosno programe zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja. 

Odgovornost odraslih za mentalno zdravlje mladih

Ako depresivne smetnje traju više od dva tjedna i remete svakodnevno funkcioniranje mlade osobe, nužna je stručna pomoć! Zato HZJZ  poziva cijelu zajednicu da zajedno učini još više za mentalno zdravlje mladih.

Pritom ističu kako je važno kako se ponašaju i što čine odrasli u bliskom okruženju djeteta,  što čine odrasli u školama i drugim obrazovnim institucijama, zdravstvenim institucijama, susjedstvu i široj zajednici te što se čini u javnoj politici za zaštitu i očuvanje mentalnog zdravlja djece i mladih.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum