ZAGREB

HSDU: Zakon o sigurnosti prometa na cestama diskriminator za dijabetičare

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) ocijenio je u srijedu da je prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama diskriminatoran prema osobama sa šećernom bolesti, koje bi, zbog straha od oduzimanja vozačke dozvole, mogle rjeđe odlaziti kod liječnika.  

“Usvajanjem zakona naštetit će se osobama sa šećernom bolešću  na način da će ih se sve manje javljati na preglede kod liječnika obiteljske medicine i dijabetologa zbog straha  od privremenog oduzimanja vozačke dozvole”, istaknuli su iz HDSU-a dodavši da bi to moglo povećati i broj komplikacija šećerne bolesti. 

Prema konačnom prijedlogu zakona, liječnici bi, uz upozorenje vozaču da privremeno nije sposoban sigurno upravljati vozilom zbog trenutnog zdravstvenog stanja, o tome trebali obavijesti policiju. 

Iz udruge smatraju da će to naštetiti povjerenje u odnosu između liječnika i pacijenta te ugroziti liječničke tajne kao i mogućeg kršenja prava na privatnost pacijenata”, istaknuli su iz HDSU-a. 

Navode da je, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i CroDiab registra, u 2021. godini  šećerna bolest dijagnosticirana kod 327.785 osoba, a procjenjuje se da je stvarni broj veći, pa izražavaju bojazan da bi više od 500 tisuća osoba moglo privremeno ostati bez vozačke dozvole.

Iz HDSU-a upozoravaju i na proceduralne nedostatke takvog zakonskog prijedloga te se pitaju kako je moguće utvrđivati privremenu nesposobnost vozača za upravljanje motornim vozilom kada nije donesen Pravilnik s popisom zdravstvenih stanja koja privremeno utječu na sposobnost sigurnog upravljanja vozilom. 

Pitaju se i hoće li novi zakon, ako se donese, biti u suprotnosti s drugim zakonima vezanim za utvrđivanje zdravstvenih stanja i privremena nesposobnost za upravljanje motornim vozilom. 

“Kako nema recentnih istraživanja koja dokazuju kako su osobe sa kroničnim nezaraznim bolestima najčešći uzročnici prekršaja u prometu, smatramo da je ovaj zakon diskriminatoran”, zaključuju iz udruge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini