ZAGREB

MUP: Papirnata uvjerenja o položenom vozačkom ispitu odlaze u povijest

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zahvaljujući tehničkom rješenju te zakonskim izmjenama građani prilikom prvog izdavanja vozačke dozvole više neće morati prilagati uvjerenje o položenom vozačkom ispitu Hrvatskog autokluba (HAK) jer će MUP za tjedan dana uvjerenja početi povlačiti elektronskim putem.

Izmijenjenim Pravilnikom o vozačkim dozvolama koji je MUP u srijedu objavio u Narodnim novinama, a na snagu stupa 24. rujna te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da HAK u elektroničkom obliku vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima pa će policijske postaje tu potvrdu preuzimati elektronički bez potrebe da ju građanin prilaže u papirnatom obliku.

"Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev", izvijestio je u četvrtak MUP na svojim internetskim stranicama.

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018., a još nisu ishodili vozačku dozvolu te će oni uvjerenja trebati prilagati na dosadašnji način, kažu u MUP-u, objašnjavajući da prije tog datuma u evidenciji HAK-a nisu bila strukturirana za elektroničko preuzimanje.

Prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola građani su, uz ostalo, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole prilagali uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

U slučaju da su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu u prošloj je godini izdano ukupno 50,425 vozačkih dozvola, kažu u MUP-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini