JEDAN ČLAN - JEDAN GLAS

HDZ raspisuje unutarstranačke izbore, kandidatima treba 5 posto potpisa od 210.000 članova stranke

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalno vijeće HDZ-a u četvrtak će raspisati unutarstranačke izbore na kojima će se prvi puta novo vodstvo stranke birati po načelu jedan član - jedan glas.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a održat će zajedničku sjednicu na kojoj bi trebali odlučiti o redovitim unutarstranačkim izborima.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je nakon posljednje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća kako je dogovoreno da će unutarstranački izbori bili raspisani 7. veljače, nakon čega će početi procedura izbora predsjednika i zamjenika te četiri potpredsjednika stranke.

Izbori na kojima će biti izabrano novo vodstvo HDZ-a održat će se 15. ožujka, a bude li potrebno, drugi krug izbora bit će 22. ožujka.

U HDZ-u će se provesti i izravni izbori za predsjednike županijskih, gradskih i općinskih odbora i njihove potpredsjednike. Osim toga, birat će se i temeljni ogranci - gradski, općinski i županijski odbori. Ti će se izbori održati 5. travnja, a drugi krug 19. travnja.

Jandroković je najavio kako će se nakon raspisivanja izbora početi uređivati birački popisi.

Po Statutu HDZ-a, da bi se mogli natjecati na izborima, kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika te stranke moraju skupiti pet posto potpisa od ukupnog broja članova, a potpredsjednici tri posto. 

Ukupan broj članova bit će definiran na dan raspisivanja izbora, a on se kreće oko 210.000.

Potreban broj potpisa kandidati moraju skupiti 15 dana prije izbora kako bi se oko 1. ožujka znalo tko su kandidati za najvažnije dužnosti – predsjednika HDZ-a, njegova zamjenika i četiri potpredsjednika.

Jandroković je najavio kako će na unutarstranačkim izborima moći glasovati svi članovi stranke te da glasovanje neće uvjetovati plaćanjem članarine.

Izborni proces trebao bi završiti 16. svibnja Saborom HDZ-a na kojem će se izabrati članovi Predsjedništva te Nacionalnog odbora, novog tijela koje zamjenjuje sadašnji Središnji odbor.

Očekuje se da će aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković svoju kandidaturu, izborni stožer i kandidate za zamjenika te potpredsjednike predstaviti nakon raspisivanja izbora.

Do sada je svoju kandidaturu za predsjednika HDZ-a potvrdio Miro Kovač, a kandidature za zamjenika predsjednika i potpredsjednika stranke potvrdili su Ivan Penava i Davor Ivo Stier.

Kovač je najavljujući kandidaturu ocijenio kako je HDZ-u potreban zaokret jer su doživjeli dva velika neuspjeha na europskim i predsjedničkim izborima. 

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, za kojeg se spekuliralo da će u petak u Sesvetama najaviti kandidaturu za predsjednika stranke, prema pisanju medija, od toga je odustao. 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum