ZAGREB

Gong pita je li i dalje nužno zatvaranje Markova trga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gong je u utorak izvijestio kako im je MUP odgovorio da ne vodi evidenciju o kretanju štićenim prostorom na Markovu trgu, pa je ta udruga ponovno upitala je li i nakon gotovo dvije godine sigurnost toliko ugrožena da je i dalje nužno zatvaranje cijelog trga.

"Vlada Republike Hrvatske zabarikadirala je ključne demokratske institucije pod izlikom brige za sigurnost. Pristup Vladi i Saboru moguć je tek nakon prijave na policijskim punktovima gdje bilježe svako kretanje zaštićenim prostorom Markovog trga. Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi kako ne vodi evidenciju o tome koga i kojim poslom pušta iza barikada", naveo je Gong u priopćenju za javnost.

Izvijestio je kako je na njihovo traženje policijske evidencije posjeta Saboru i Vladi od listopada 2020. godine, od kada je Markov trg zatvoren, MUP odgovorio kako "takve evidencije nisu nužne za postizanje cilja i svrhe uspostavljenih mjera".

"Istovremeno, o cilju i svrsi uspostavljenih mjera MUP kaže: 'Cilj i svrha uspostavljenih mjera osiguranja i zaštite je prevencija sigurnosnih prijetnji, otklanjanje različitih oblika ugrožavanja i odbijanja napada na štićene osobe, objekte i prostore'", priopćio je, uz ostalo, Gong.

 Podsjeća da je nakon napada na zgradu Vlade u kategoriju štićenog prostora prve kategorije dodan i Markov trg.

"Do sada su u ovoj kategoriji bili objekti Ureda predsjednika RH na Pantovčaku, kao i zgrade Sabora i Vlade, zbog čega se Gong pita je li zatvaranje cijelog Trga nerazmjerno, osobito ako policija ne vodi nikakvu evidenciju o kretanju štićenim prostorom", istaknuo u priopćenju Gong.

Ta nevladina udruga podsjeća da je nedavno u svojim preporukama za otvorenost pozvala Vladu da ne čeka jesen i rok u kojem, prema Uredbi o štićenim osobama, treba obnoviti sigurnosnu prosudbu o tome koliko su mjere na Markovom trgu nužne.

"To može učiniti i prije isteka propisanog roka od dvije godine od izrade prethodne prosudbe. Prema Ustavu RH, svako ograničenje slobode ili prava građanki i građana mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom konkretnom slučaju i stoga ponovo postavljamo pitanje: Je li nakon gotovo dvije godine sigurnost toliko ugrožena da je i dalje nužno zatvaranje cijelog Markovog trga?", istaknuo je Gong. 

Na kraju priopćenja kažu kako javnost i dalje nema nikakve informacije o motivima napada na zgradu Vlade "iako je predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio da je to bio teroristički čin".

Inače, Danijel Bezuk (23) iz Donjeg Kletišta kod Kutine pucao je u jutarnjim satima 12. listopada 2020. dugim vatrenom oružjem na Markovom trgu, teško ozlijedivši pritom policajca Oskara Fiurija (31) i oštetivši vanjski dio zgrade te dva ureda u Banskim dvorima.

Bezuk se nakon pucnjave dao u bijeg te je netom prije samoubojstva nedaleko od mjesta događaja, poručio na društvenim mrežama da je „dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti''.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater