ekskluzivno

Glas Istre u posjedu pisma kojim se izbačeni Viktor Gotovac obraća Glavnom odboru SDP-a: "HAJDE, DRUGARICE I DRUGOVI, UČLANITE SE U MOŽEMO"

  Učlanite se u Možemo, ili barem konačno koalirajte, no ne ako smijete - nego ako oni žele! Ovo je presudno - herojski čin kažnjavanja - povijesno je i veličanstveno djelo, nikada do sada dosegnuto, da jedna stranka kažnjava svoje ljude i svoju lokalnu organizaciju jer ona nije po mjeri neke druge stranke, piše Gotovac

| Autor: Ivor BALEN
Viktor Gotovac (foto: CROPIX)

Viktor Gotovac (foto: CROPIX)


"Zahtjev da Predsjednik SDP-a Zagreba prije sjednice Gradskog odbora SDP-a mora ići kod Tomislava Tomaševića, a kao što se nekoć išlo kod Milana Bandića, je sramotan i poguban za budućnost SDP-a", piše Viktor Gotovac u svom obraćanju Glavnom odboru SDP-a, koji danas odlučuje o njegovom izbacivanju iz stranke. Tu odluku, podsjetimo, donijelo je prije desetak dana Predsjedništvo na čelu s Peđom Grbinom, a nakon što je Gotovac kao čelnik zagrebačkog SDP-a raskinuo suradnju s Možemo.

U podugačkom obraćanju, u posjedu kojeg je Glas Istre, Gotovac piše da se ne nada da će to njegovo pismo utjecati na odluku Glavnog odbora, ali se nada da će barem biti pročitano. Također napominje da na današnju sjednicu neće doći.

"Nije točno da predsjednik SDP-a nije upoznat s neodrživošću postojećeg modela suradnje (s Možemo, op. a.). Njega smo višekratno upoznavali sa stanjem te je mjesecima višekratno tražio odgodu odluke, jer eto samo što nije formirao zasad fantomsku koaliciju", piše Gotovac u nastavku."Onaj tko misli da je politički rad da se kao pijavica okačimo na politički rad i kapital drugih, a ne da razvijamo svoje vlastite stavove i politike - taj je SDP-u namijenio ulogu HNS-a ili HSLS-a, ulogu u kojoj SDP više nikad neće osvojiti vlast, pitanje je hoće li više ikada participirati u vlasti tuđom zaslugom, a najvjerojatnije će nemilosrdnom političkom sudbinom odumirati, koliko god neki u tom stanju svoju snishodljivost naplatili saborskom klupom, mandatom u Bruxellesu, nekom izdašnom sinekurom.

Tu se mi razlikujemo - ja krčmiti ne znam, kokošariti ne želim! Hvala Vam što ćete me sankcionirati jer sretan sam što na sprovodu ja u lijesu neću biti, a neću po besplatan gablec doći niti na stranačke karmine", piše Gotovac, pa dodaje da je Grbinu i Predsjedništvu programska odrednica SDP-a - Možemo.

"Suradnja s Možemo je načelo, jer Možemo je vrijednost socijaldemokracije. Hajde, drugarice i drugovi, učlanite se u Možemo, ili barem konačno koalirajte, no ne ako smijete - nego ako oni žele! Ovo je presudno - herojski čin kažnjavanja - povijesno je i veličanstveno djelo, nikada do sada dosegnuto, da jedna stranka kažnjava svoje ljude i svoju lokalnu organizaciju jer ona nije po mjeri neke druge stranke! Nikada mi, drugarice i drugovi, nećemo biti ni HDZ za siromašne, jer oni se za svoj plijen bore - a mi se borimo za plijen i politički život drugih!", piše Gotovac.      

Peđa Grbin (foto: CROPIX)

Peđa Grbin (foto: CROPIX)

"Želim vam reći kako mi, ne samo ovom Odlukom, već i drugim stranačkim postupanjem, gradimo stranku u kojoj dobro prolaze samo oni koji malo misle i puno šute, koji su neprimjetni, a dugovječni. To su oni koji se ne boje izbora, jer nisu ni napredovali radi znanja i imena, reputacije i sposobnosti, već voljom svoje stranke i njenih predsjednika… Jedan je umni znanstvenik rekao da onaj koji od politike živi - pretvara se u poslušnika vođe, lako trpi birokraciju i zavaravanje da je zadatak posao, da je posao glasovanje, a ne mišljenje.

Jedan je moj dragi prijatelj napisao za SDP kako je nepravedno ne primijetiti da se ne radi samo o nedostatku političke vještine, trenutnim okolnostima i osobnom slabostima. Procesi u stranci - oligarhizacija, negativna selekcija, centralizacija, ceremonijalizacija i gubitak sposobnosti vizija i ciljeva ono su što nas muči, a to je na djelu i sada. On je to primijetio nakon izbornih rezultata jednog drugog predsjednika stranke, ali dade se prosuditi i danas. Kao što su neka pisma pisana prije koju godinu podosta aktualna i danas, zar ne?

Moj je krimen u tome što sam, što smo nas 18, odlukom nešto pokušali. Bilo bi mi krivo da nismo. Nismo se bojali neuspjeha jer se nismo borili za svoju korist već za korist SDP-a i građana Grada Zagreba. A danas pogrešku vidim samo u tome što smo podcijenili "jeftino političko lukavstvo", "stranačku mudrost", "hrabrost čekanja i kalkuliranja" i "nekritičku poslušnost stranačkom autoritetu". Ali, barem nismo čekali "zgodnu prigodu". Zgodnu prigodu, velim", napisao je Gotovac u svom obraćanju Glavnom odboru SDP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum