OSIJEK

Domovinski pokret u Osijeku upozorava na politizaciju kulturnih ustanova

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici osječke gradske organizacije Domovinskog pokreta izjavili su u četvrtak da su nezadovoljni politizacijom gradskih kulturnih ustanova, ocijenivši da se u upravna tijela imenuju osobe suprotno zakonskim propisima o ustanovama u kulturi.  

Na konferenciji za novinare gradska vijećnica DP-a Jesenka Ricl podsjetila je da su u listopadu prošle godine za članice Kazališnog vijeća osječkog Dječjeg kazališta, unatoč protivljenju oporbe, imenovane dvije kandidatkinje, koje su, kako ocjenjuje, bile potpuno nekompetentne za ta mjesta.

Tvrdi kako je to bilo protivno Zakonu o kazalištima, koji propisuje da se za takva mjesta moraju birati ugledni građani s područja kulture i umjetnosti.

Dodaje kako je nakon nekog vremena primila poziv gradonačelnika Ivana Radića, koji je, kaže Ricl, osjetio potrebu ispraviti pogrešku, pa su u studenom 2021. imenovani novi članovi Kazališnog vijeća, među kojima i ona, a čiji životopisi odgovarajući zahtjevima kompetentnosti, stručnosti i profesionalnog rada u kulturi.

Vijećnica DP-a također ističe da je Gradsko vijeće nedavno imenovalo članove Upravnog vijeća osječkog Kulturnog centra, među kojima je i gradska vijećnica Željka Fuderer-Levak, koja je prošle godine svojim glasom poduprla imenovanje nestručnih i nekompetentnih osoba u Kazališno vijeće osječkog Dječjeg kazališta.

Smatra nelogičnim da se takva radna mjesta upotpunjuju osobama koje djeluju suprotno zakonima o djelovanju kulturnih institucija, te je gradonačelnika Radića zamolila da je razriješi dužnosti predsjednice Kazališnog vijeća osječkog Dječjeg kazališta, jer, dodaje, 'ne želi biti dio okruženja, gdje se ne percipira važnost djelovanja u skladu sa zakonima RH'.

Želimo, zbog ostalih djelatnika u kulturi, koji ne pripadaju političkim opcijama, pokazati da imamo svoje stavove, da nam politika ne služi kao alat pozicioniranja na određenim radnim mjestima, poručila je DP-ova gradska vijećnica Jasenka Ricl.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum